Zo haalt u meer uit een bedrijfswaardering

Zo haalt u meer uit een bedrijfswaardering

Wanneer ondernemers een bedrijfswaardeerder inschakelen, willen zij in eerste instantie natuurlijk weten hoeveel hun niet-beursgenoteerde onderneming waard is. Maar als u vertelt dat u ook de handvatten kunt bieden voor de voorbereiding van een toekomstige verkoop met een zo hoog mogelijke opbrengst, laten veel ondernemers zich dat geen twee keer zeggen.

Volgens Joy van der Veer, kerndocent van de Executive Master of Business Valuation van TIAS Business School, kunt u dit waarmaken door in het kader van Value Based Management (VBM) op alternatieve wijze de vermogenskostenvoet vast te stellen. Bij Value Based Management zijn namelijk twee componenten belangrijk:
  1. het optimaliseren van verwachte geldstromen;
  2. het verlagen van het geldstroomrisico.
Door inzicht te creëren in deze twee componenten is het mogelijk om de waarde van een niet-beursgenoteerde onderneming positief beïnvloeden.

Gevoeligheid uit de geldstroom halen

Een manier om de gevoeligheid uit de geldstroom te halen, is bijvoorbeeld door vaste kosten om te zetten in variabele kosten. De afgelopen 20 jaar hebben veel bedrijven, met Apple als voorloper, de productiecapaciteit om die reden volledig geoutsourcet. Tijdens de huidige coronacrisis gaat deze vlieger even niet op, maar onder ‘normale’ omstandigheden blijft het voor VBM belangrijk om te analyseren hoe de vaste kosten in de onderneming de gevoeligheid van de geldstroom beïnvloeden.

Nadeel van de top-down approach

Vragen waarop u een onderbouwd antwoord zal moeten formuleren wanneer u de invloed van de omzetting van vaste kosten naar variabele kosten gaat onderzoeken, zijn bijvoorbeeld: weegt de investering die outsourcing met zich meebrengt op tegen de verlaging van het risico in de verwachte geldstroom? Welke andersoortige risico’s worden dan gecreëerd? De antwoorden zijn lastig te vinden met de traditionele top-down approach voor het vaststellen van de vermogenskostenvoet. Daarbij gebruikt u immers vooral data afkomstig van vergelijkbare beursgenoteerde bedrijven, terwijl voor het beantwoorden van dit soort vragen juist data van de onderneming nodig is.

Alternatieve vermogenskostenvoet bepaling

TIAS heeft een alternatieve benadering ontwikkeld om de vermogenskostenvoet te bepalen van een niet-beursgenoteerde onderneming en tegelijkertijd inzicht te krijgen in wat de ondernemer kan doen in het kader van Value Based Management. Dit is de zogenaamde bottom-up approach. Deze benadering stelt u in staat de vermogenskostenvoet en de risico’s van de verwachte geldstromen in kaart te brengen op basis van data van de onderneming zelf.

Een besluit nemen op basis van alle beschikbare informatie

Door standaard in de bedrijfswaardering de bottom-up approach mee te nemen, wordt de ondernemer de mogelijkheid geboden op basis van alle beschikbare informatie een besluit te nemen. De ondernemer komt er nu niet alleen achter hoeveel zijn bedrijf op dit moment waard is, de ondernemer is ook op de hoogte van hoe de waarde van het bedrijf is te optimaliseren voor de toekomst. Er is immers dankzij de bottom-up approach veel meer zicht op hoe de bedrijfsvoering efficiënter is te maken en hoe risico’s in de geldstromen zijn te mitigeren.

Nieuwe kennis van bedrijfswaardering

Om de waarde van een onderneming of project te bepalen, moet de betreffende activiteiten grondig geanalyseerd worden. Tijdens de opleiding Executive Master of Business Valuation leert u hoe u meer impact kunt creëren in business and society. Dit artikel is gesponsord door TIAS Business School