‘Ziekenhuiszorg veel kostenefficiënter dan gedacht’

001_RBIAdam-image-1418938.jpeg

De Nederlandse ziekenhuiszorg is veel meer kostenefficiënt dan vaak gedacht. Dat blijkt uit de zogenaamde ‘heupindex’, een onderzoek van PwC om de reële kosten van zorg, gecorrigeerd voor koopkrachtpariteit, tussen landen te vergelijken.

PwC vergeleek tien landen. Alleen Zwitserland doet het beter dan Nederland. De heupindex vergelijkt het gemiddeld aantal uren dat een inwoner van een land moet werken om een heupoperatie te betalen. Amerikanen moeten drie keer zo lang werken om een heupoperatie te kunnen betalen in vergelijking met Nederlanders.

De heupindex is geïnspireerd op de Big Mac index van The Economist. PwC heeft de berekening ook toegepast op vergelijkbare zorgdiensten zoals staaroperaties en keizersneden. Nederland scoort met deze veel voorkomende ingrepen hoog op de index. Ook liggen de gemiddelde kosten per ziekenhuisopname in Nederland relatief laag, zo blijkt uit de index.

13 procent van het bbp
Volgens Jan Willem Velthuijsen van PwC nuanceert de heupindex de veel gehoorde stelling dat Nederlandse zorg duur is. ‘De index toont aan dat we in Nederland juist in staat zijn om kostenefficiënt ziekenhuiszorg te verlenen. We lopen voor op landen als Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk als het gaat om het organiseren van tweedelijnszorg en het daarbij slim gebruiken van technologie om ziekenhuiszorg betaalbaar te maken.’

Nederland geeft 13 procent van haar bruto binnenlands product uit aan gezondheidszorg. Daarmee spendeert Nederland na de VS (18 procent) het meest aan zorg.

Volgens Velthuijsen blijkt uit het onderzoek dat hoe rijker een land is, hoe groter het deel van de welvaart is dat aan zorg wordt uitgeven. Nederland besteedt in absolute zin veel geld aan zorg, maar daar krijgen we in vergelijking met andere landen een hoogwaardig efficiënt ziekenhuissysteem voor terug.

Langdurige zorg

‘Waar het knelt in Nederland, zijn de kosten voor geïnstitutionaliseerd langdurige en geestelijke zorg. Deze kosten hebben we minder onder controle en stijgen sneller dan de kosten van ziekenhuiszorg. Blijkbaar is onze gezondheidszorg op microniveau efficiënter dan op macroniveau.’

Bron: PwC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*