Stichting Collectieve Rechtsvordering (CORV) gaat namens iedereen met een WAO-uitkering die herkeurd is of wordt in het kader van het Schattingsbesluit 2004 procederen tegen de Nederlandse Staat en/of het UWV. De inzet van CORV: ongedaan maken van de herkeuringen.
Sinds 16 oktober is de website www.corv.nl on line en er hebben zich via de site inmiddels al meer dan duizend mensen aangemeld om mee te doen aan de rechtszaak. Dat meldt het FNV. Ex-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zit in de adviesraad van CORV en een aantal FNV’ers werken eraan mee op persoonlijke titel. De stichting staat verder los van de vakcentrale.
Met de herkeuring van WAO’ers is vorig jaar oktober begonnen. 325.000 mensen moeten opnieuw worden beoordeeld. Dat leidde in 2004 in ongeveer de helft van 55.000 keuringen tot korting op de uitkering. Door de herkeuringen zullen in toaal naar verwachting 150.000 mensen met een WAO-uitkering er flink in inkomen op achteruit gaan omdat ze minder of helemaal niet meer arbeidsongeschikt worden verklaard. Als CORV de zaak wint, gaat ze voor iedereen die zich bij de stichting heeft aangesloten de inkomensschade verhalen.
CORV stelt dat de herkeuringsoperatie onrechtmatig is. Volgens de stichting is de WAO een verzekering voor werknemers, waarvan niet zo maar eenzijdig de voorwaarden kunnen worden veranderd. Mensen sluiten immers onder heldere voorwaarden een polis af en betalen premie in ruil voor uitbetaling bij schade. CORV vindt dat het kabinet bij de WAO de polisvoorwaarden heeft veranderd, terwijl mensen al schade hebben geleden.
Om de kosten van de procedure te spreiden vraagt CORV aan individuele belanghebbenden 30 euro in het CORV-fonds te storten. Daarmee voert het CORV niet alleen de collectieve procedure, maar ook de individuele schadeclaim.