
Bent u de juiste controller op de juiste plaats en op het juiste moment? En uw baas, zit die wel op de goede plaats? Stel uzelf deze vragen eens eerlijk en zorg ervoor dat u niet van zwaar weer in een storm belandt! Elke fase in de levenscyclus van een bedrijf/instelling vraagt immers om een andere controller.
“Eenheidsworst is een benaming die zeker niet geldt voor het vak van controller. De invulling verschilt van bedrijf tot bedrijf. Het is de kunst terecht te komen bij een organisatie die past bij je competenties. De ene controller voelt zich thuis in een chaotische omgeving, de ander juist niet. En als een reorganisatie aan de orde is waarbij ingrijpende maatregelen moeten worden genomen, moet je doorpakken en resultaatgedreven zijn. Iemand die draagvlak bij iedereen blijft zoeken, is dan minder effectief. Maar in de opbouwfase erna, als de organisatie opnieuw moet worden ingericht, komt zo’n persoon juist wel tot zijn recht,” vertelt Peter van Herk, directeur van HighQ.
Bandbreedte
Tijdens de Nationale Controllersdag op 7 juni houdt Van Herk een lezing over het verband tussen competenties, persoonlijke profielen en de omgeving van controllers. “Organisaties veranderen voortdurend dus het helpt niet om bij iedere verandering weer een nieuwe werkplek te vinden. Het heeft meer effect als je je competenties ontwikkelt zodat je flexibeler inzetbaar bent. Natuurlijk is er wel een bandbreedte, op een gegeven moment heb je je grenzen bereikt wat betreft vaardigheden, maar er zit vaak wel meer rek in die bandbreedte dan je denkt. Wat dat betreft, krijgt persoonlijke ontwikkeling binnen de opleiding voor controllers en andere financials nog veel te weinig aandacht. De nadruk ligt toch vaak op vakinhoudelijke (bij)scholing. Ik raad iedereen aan juist meer te investeren in persoonlijke ontwikkeling, als het bedrijf waar je werkt in zwaar weer komt of er grote veranderingen op stapel staan, kun je er veel beter mee omgaan.”
Competenties en profielen
Van Herk spreekt uit ervaring. “Voordat ik directeur bij HighQ was, heb ik als interim financial bij diverse organisaties gewerkt. Het meest extreme dat ik heb meegemaakt, was een liquidatie. Ik moest het hele proces begeleiden. Een hele klus, waarbij snel schakelen vereist was. Maar ik kreeg ook te maken met veel emoties bij het personeel en dat maakte het moeilijk. Het is belangrijk zorgvuldig en met respect met mensen om te gaan. Nu begeleid ik zelf financials die op interim basis via HighQ bij diverse organisaties ingezet worden. Het is van belang hen bewust te maken van hun competenties en waar nog verbeterpunten zitten. Ook de match met het profiel van het bedrijf waar ze gaan werken is erg belangrijk.”
Praktijkcase
Een voorbeeld van een praktijkcase die Van Herk tijdens de Nationale Controllersdag zal bespreken, is een overname die van de financial verlangde projectgestuurd te werk te gaan. Welke competenties zijn daarvoor nodig, wat voor persoonlijkheisdprofiel? Hoe weet je welk profiel je hebt en welk bedrijf bij je past? En hoe voorkom je dat je ondersneeuwt als je niet de mogelijkheid hebt aan je competenties te werken?
Persoonlijke ontwikkeling bij HighQ
Al vijftien jaar levert HighQ financiële dienstverlening op interimbasis. Vanuit het kantoor in Woerden worden financieel interimmanagers ingezet bij opdrachten door heel Nederland. Er werken ruim 100 managers (vast en ZZP) voor HighQ. De financieel interimmanagers zijn veelal allrounders met jaren ervaring en een HBO- of WO studie als achtergrond. Ook werkt HighQ met trainees (pas afgestudeerde HEAO- of WO BE studenten) en een groep verkenners (HEAO duaalstudenten). Speciaal voor de trainees en verkenners zijn leer-werkprogramma’s ontwikkeld. Persoonlijke ontwikkeling moet door blijven gaan, ook als je al jaren ervaring hebt, is het devies van HighQ. In 2006 is daarom de HighQ leergang van start gegaan. De leergang bestaat uit korte Masterclasses op het gebied van Interimmanagement, Verandermanagement, Organisatiekunde en Leiderschap en Business Control.
* * *
Wat is uw X-factor?<