
Wie is toch die man (of vrouw) die tijdens de vergaderingen de cijfers fileert….? Dat men zo over hem (haar) denkt, zal een goede controller niet overkomen. Dat stelt trainer/coach Gert-Jan Spenkelink die tijdens de Nationale Controllersdag enkele sessies verzorgt. “Een goede controller weet vroegtijdig bij belangrijke beslissingen aan tafel te komen bij het MT en denkt mee over oplossingsrichtingen. Waardecreatie heeft immers een harde én een zachte component.”
Tekst: Bianca Minkman
In deze wereld waarin sterk de nadruk ligt op controle en efficiëntie, krijgen cijfers en rapportages soms wel heel veel gewicht. Het gevaar dreigt dat ze een doel op zich worden. Veel financials zullen het ook in hun werk herkennen: voor je het weet, neemt het al je tijd in beslag. “Ik zie nog te veel controllers die meedoen aan dit spreadsheet management. Tijdens overleggen mogen ze dan alleen achteraf een toelichting geven op cijfers en rapportages. Maar vaak hebben controllers zelf ook de neiging te redeneren vanuit de cijfers en dat betekent dikwijls ‘achteraf,’” aldus Spenkelink.
Als trainer/coach rich hij zich specifiek op financiële functionarissen, vanuit zijn eerdere ervaring als Resource Manager bij een financiële detacheerder. Daar coachte hij gedetacheerde medewerkers en was hij de schakel tussen hen en opdrachtgevers. Spenkelink weet dus waar hij over praat als hij het over mensen in het financiële vak heeft.
Waardecreatie
Tijdens de Nationale Controllersdag op 19 juni verzorgt Spenkelink twee sessies, een over de controller als adviseur/business partner en een over het bepleiten van feiten en het overtuigen van mensen. Wat is zijn visie op het thema van het congres: waardecreatie? “Organisaties kunnen op twee manieren te werk gaan: genoegen nemen met gelijkblijvende of teruglopende omzet en op de kosten gaan besparen of de status quo doorbreken en werkelijke waarde gaan creëren binnen en buiten de organisatie, inclusief de controller. Het moge duidelijk zijn dat ik kies voor de tweede optie,” aldus Spenkelink.
Vragen stellen
Maar hoe doe je dat nu, waarde creëren als controller? “Door pro-actief te zijn en er als controller niet vanuit te gaan dat mensen jouw rapportages wel snappen. Of dat ze bij vragen wel naar jou toe komen. Nou, zo werkt dat niet! Je zult ‘op je klant’ af moeten stappen om te vragen of je wel rapporteert wat men echt wil weten, in plaats van ‘omdat we dit altijd zo doen.’ De meeste waarde als controller – maar dat geldt feitelijk voor alle werknemers en ook ondernemers – biedt je als je problemen voor andere mensen oplost. Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat vragen stellen helpt om duidelijk te krijgen wat werkelijk waarde heeft voor iemand. Daar kun je dan met een oplossing op inhaken. Het klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar in de praktijk is het dat niet. Ik heb heel wat mensen begeleid die ondanks hun prima vakkennis toch vastliepen: zij konden hun meerwaarde niet overbrengen. Een communicatietraining kan dan helpen, maar dat is niet afdoende. Het gaat erom dat mensen zelf zien wat hun meerwaarde voor een organisatie is. Daarvoor is het nodig dat ze een goed beeld hebben van de rol van de controller in dat specifieke bedrijf.”
Taal van het MT
Spenkelink wijst erop dat de ‘zachte componenten’ van waardecreatie steeds belangrijker worden. “Je komt pas vroegtijdig aan tafel bij MT-beslissingen als je de taal van het MT spreekt. De eerste stap is je bewust te worden van je eigen communicatie en denkpatronen. Als je dat ook van de ander helder voor ogen hebt, wordt het mogelijk beter op die ander af te stemmen. Daar bedoel ik niet mee dat je anderen naar de mond moet praten. Maar het is wel handig als mensen naar je luisteren. Dan zijn ze eerder bereid jouw mening over te nemen. Als het gevolg daarvan is dat er betere beslissingen genomen worden, dan voeg je waarde toe aan de organisatie.”
Duwen en schreeuwen
Tijdens zijn sessies geeft Spenkelink aan de hand van tips en praktische oefeningen inzicht in psychologische principes die helpen om effectiever te communiceren met collega’s en invloed uit te oefenen zonder harder te schreeuwen. “Want hoe harder je gaat duwen om je mening op te leggen, hoe harder mensen gaan terugduwen om hun eigen mening te geven. Voor je het weet, verzandt je in oeverloze discussies en verlies je het zich op wat echt belangrijk is. Om maar met Covey te spreken: De Nationale Controllersdag is niet dringend, maar wel belangrijk! Dus mis deze kans niet om te investeren in uzelf en ontworstel u aan routinematige handelingen zoals maandafsluitingen en Excel-exercities!”
* * *
Wilt u ook naar één van de sessies van Gert-Jan Spenkelink op de Nationale Controllersdag op 19 juni? Bekijk hier het programma en meld u aan!
De controller als business partner
Gert-Jan Spenkelink verzorgt ook een tweedaagse training ‘De controller als business partner’ op 30 september en 7 oktober a.s. Bekijk hier het programma en meld u aan