
Een onderneming die in deze moeilijke tijden financiële ruimte nodig heeft om de groeidoelstellingen te verwezenlijken, doet er verstandig aan zich goed te oriënteren op minder traditionele financieringsvormen. Een van de betere alternatieven is asset based lending: het snel beschikbaar stellen van werkkapitaal op basis van activa.
Tekst: Bob Huuskes, hoofd New Business van IFN Finance in Rotterdam
Ondernemingen die willen – én kunnen – groeien, krijgen momenteel moeilijker een financiering rond. Gelukkig is er voor deze gezonde bedrijven een uitstekend (al of niet aanvullend) alternatief voorhanden: financiering met behulp van asset based lending (ABL). Dit vindt plaats vanuit de assets van een bedrijf met de debiteuren als kern en met een mogelijke uitbreiding naar de voorraden, de inventaris, de inkopen, de bedrijfsuitrusting en het onroerend goed. Met kennis van zaken over dit alternatief kunt u de financieringsstructuur van de onderneming (opnieuw) tegen het licht houden.
Financiering met behulp van asset based lending is een uitstekende manier om snel, flexibel en tegen een redelijk tarief werkkapitaal beschikbaar gesteld te krijgen. Wanneer een onderneming bijvoorbeeld een goede debiteurenportefeuille of andere waardevolle assets heeft, kunnen die uitstekend dienen als onderpand voor de financiering. Als daarnaast een solide bedrijfsvoering kan worden aangetoond en er sprake is van een bewust en doeltreffend gehanteerd risicomanagement, zal dat een gunstige invloed hebben op de mogelijkheid om voor een snelle en betaalbare financiering in aanmerking te komen.
Voorwaarden asset based lending
Aan welke criteria moet een onderneming voldoen om voor asset based lending in aanmerking te komen?
- Er moet sprake zijn van business-to-business.
- Er moet sprake zijn van afgeronde prestaties waarna gefactureerd wordt.
- Er mag geen sprake zijn van rechten van retour.
- Er moet sprake zijn van adequate leverings- en betalingsvoorwaarden.
- Er moet sprake zijn van een adequaat debiteurenbeheer, bij voorkeur uitbesteed aan een professionele partij.
Weest u zich bewust van uw adviserende taak met betrekking tot deze problematiek en onderzoek mogelijke alternatieven serieus, al was het alleen maar om daarmee ook uw bank aan te moedigen naar aanvullende financieringsmogelijkheden te kijken. Als prijsbewuste financieel specialist hoeft u zich namelijk helemaal niet neer te leggen bij de aankondiging van de bank dat er geen (aanvullende) financiering mogelijk is of dat de tarieven omhoog zullen gaan. U kunt de bedrijfszekerheden van de onderneming als onderhandelingsinstrument in de strijd werpen.
Minder risico’s, meer opbrengst
Met asset based lending kunnen enerzijds de risico’s worden beperkt en anderzijds hogere financieringsbedragen worden gegenereerd dan bij traditionele financieringsvormen. Daardoor hoeft er minder gefinancierd te worden in de holding, hetgeen ook het voordeel oplevert dat er binnen de holding een lagere aflossingsverplichting ontstaat. Een essentieel aspect van asset based lending is dat de financier op basis van een constante informatiestroom het reilen en zeilen van de onderneming voortdurend volgt. Mede als gevolg daarvan kunnen enkele stringente financiële covenants die in traditionele financieringsvormen door reguliere banken worden toegepast, komen te vervallen of minder strak worden afgesproken. Te denken valt hierbij aan minimale solvabiliteiteisen. Waar een bank bovendien doorgaans beperkt op assets financiert, meestal vijftig tot zeventig procent op debiteuren en dertig procent op voorraden, kan met asset based lending vijfentachtig tot negentig procent op debiteuren en tot zeventig procent op voorraden worden gefinancierd.
Zekerheid
Het is dus aan te raden maximaal in de werkmaatschappijen te financieren. Dat geldt voor alle situaties waarin op korte termijn werkkapitaal nodig is, zoals een management buy-out of management buy-in. Maar het geldt zeker voor bedrijven die te maken hebben met seizoenspatronen en voor ondernemingen die een snelle groei doormaken.
In een overnamesituatie is het overigens ook mogelijk op basis van asset based lending de overnamefinanciering (opnieuw) in te richten. Dan kan er, naast gelden voor de overname, ook werkkapitaal ter beschikking worden gesteld dat de noodzakelijke groei na de overname kan bekostigen. Dat gebeurt dan met volledige instemming van de bank die de overname heeft gefinancierd en die zelf niet in staat is aanvullende financiële middelen ter beschikking te stellen. Door met behulp van asset based lending toch de groeimogelijkheden te helpen financieren, krijgt de bank immers meer zekerheid dat de onderneming het geleende geld voor de overnamefinanciering uiteindelijk kan aflossen.
Anders gesteld: een bank heeft niets aan een een gefrustreerde ondernemer omdat deze niet kan doorgroeien en daardoor zijn lasten niet kan betalen. Asset based lending biedt zowel de onderneming als de bank meer zekerheid. De onderneming en de bank doen bovendien zaken met een partij die zich uitermate flexibel opstelt.
Debiteurenbeheer
Het is – eveneens ter voorbereiding op het onderhandelingstraject – van groot belang zelf een goede inschatting te maken van de waarde die de bedrijfszekerheden voor de financierende partij vertegenwoordigt. Indien de bedrijfszekerheden uit vorderingen bestaan, is voor de waardebepaling van belang:
- in hoeverre de vorderingen juridisch opeisbaar zijn;
- hoe de vorderingen zijn onderbouwd;
- welke algemene leverings- en betalingsvoorwaarden van toepassing zijn;
- in welke mate de vorderingen kredietverzekerd zijn.
Het uitbesteden van het debiteurenbeheer levert bovendien het voordeel op dat de onderneming geen tijd en energie kwijt is aan het betaald krijgen van uitstaande vorderingen en zich volledig kan richten op de core business. In een tijd waarin de betalingstermijnen gaandeweg steeds langer worden en het meer moeite kost om vorderingen te innen, is dat geen overbodige luxe.
* * *
Deze In Focus is een samenvatting van het gelijknamige artikel dat in nr. 12-08 van Tijdschrift Administratie is gepubliceerd.