
Accountants en financieel specialisten ervaren bovengemiddeld veel werkdruk. Alleen koks, juristen, artsen en leraren in het basisonderwijs voelen meer druk.
Financieel specialisten en accountants zitten gemiddeld veel uren per dag aan hun beeldscherm gekluisterd. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO. Naast de urenlange werkrelatie met de monitor blijkt uit het onderzoek dat zij bovengemiddeld veel belang hechten aan interessant werk, een goed salaris en mogelijkheden om thuis te werken.
Zie ook: ‘Fiscalisten zien balans werk en privé schommelen door toenemende werkdruk’
Voor financieel specialisten en accountants geldt dat de samenhang tussen het beroep en werkdruk duidelijk minder is geworden nadat rekening is gehouden met het effect van alle werkdrukfactoren. Dat betekent dat voor die beroepen de samenhang met werkdruk (voor een belangrijk deel) voortkomt uit de factoren die zijn meegenomen in het model te weten de persoonsgerelateerde kenmerken, baanbeheersing, emotionele en fysieke zwaarte van de baan, werkzekerheid en verwachtingen van de werknemer ten aanzien van het werk.
Burn-outs
Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland, pleit voor preventie op de financiële afdeling. ‘Toenemende werkdruk is een bekend probleem en ook werknemers op de financiële afdeling kunnen veel werkdruk ervaren en zich overbelast voelen. Dit kan leiden tot stress, burn-outs en zelfs de beslissing om het bedrijf te verlaten. Het is daarom belangrijk dat leidinggevenden tijdig ingrijpen door taken te herverdelen of door extra medewerkers – al dan niet tijdelijk – in te zetten om de nodige ondersteuning te bieden.’
Geef een reactie