
Horizontaal toezicht is minder problematisch dan menigeen denkt, zegt Eric Wiebes. De demissionair staatssecretaris van Financiën beweert dat het toezicht op grote ondernemingen goed in elkaar zit.
Demissionair staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën noemt de kritiek op horizontaal toezicht misplaatst. Volgens Wiebes die een overeenkomst hebben met de fiscus over hun belastingen, minder fouten in hun aangiftes dan bedrijven die niet zo’n convenant hebben. Dat zegt de staatsman in een toelichting op het onderzoek over horizontaal toezicht.
Zie ook: Belastingdienst ontkent verband Panama Papers en horizontaal toezicht
‘De bereidheid om de regels na te leven is groter naarmate de relatie met de Belastingdienst hechter wordt,’ zegt Wiebes. ‘Er gaan indianenverhalen over rond.’ Horizontaal toezicht zou geen effect hebben op de naleving van de omzetbelasting (btw) en een positieve invloed op de loonheffing en de vennootschapsbelasting (vpb). In totaal werden er 350 belastingplichtige bedrijven en instellingen onderzocht door middel van een enquête en een volledig boekenonderzoek.
Horizontaal toezicht en de fout van 57 miljoen euro
Meer dan de helft van de organisaties maakte op jaarbasis minstens één fout in de aangiftes voor btw, loonheffing en vennootschapsbelasting. De meeste fouten zijn te wijten slordigheden, hoewel er fikse fouten tussen zaten. Zoals een correctie op de vpb-grondslag van 57 miljoen euro.
Minder fouten door afspraken
Ondernemingen die individuele afspraken hebben met de fiscus maken minder fouten. De omvang of de complexiteit van een onderneming speelt een belangrijke rol hierin. Bedrijven met een convenant meer waarde hechten aan intern fiscaal beheer dan bedrijven zonder. Zij zouden bij het bepalen van hun fiscale strategie niet meer of minder laten leiden door die overeenkomst dan andere ondernemers.
Op de schop
Nieuwbakken directeur-generaal Jaap Uijlenbroek (Belastingdienst) wil de toezicht op bedrijven door de fiscus anders organiseren. De topman wil voornamelijk vertrouwen wekken met een nieuwe manier van werken. Dat bleek uit een interne brief aan de medewerkers.
Geef een reactie