
De energieleveranciers Fenor en Robin Energie hebben een last onder dwangsom gekregen van de Autoriteit Consument & Markt van maximaal 50.000 euro. De onduidelijke energierekeningen die zij versturen, zijn de oorzaak.
De leveranciers dienen hun werkwijze uiterlijk op 2 februari te hebben aangepast. Als zij dan niet voldoen aan de eis, moeten zij 1.000 euro per dag betalen, met een maximum van maar liefst 50.000 euro.
Vage facturen gestuurd
De twee energiebedrijven maken zich schuldig aan het verzenden van vage facturen. Daarbij zijn de tarieven niet duidelijk gekoppeld aan de bijbehorende verbruiksperiode. De ACM wil begrijpelijke energiefacturen die eenvoudig zijn te herleiden naar het contract en naar informatie over prijswijzigingen.
De maatregel volgt op een onderzoek van de ACM van vorig jaar. De duidelijkheid van de facturen van 40 energiebedrijven werd onder de loep genomen. Op 1 juli bleken zestien organisaties heldere facturen te produceren. Verder konden 21 bedrijven verbeteringen aanbrengen. Dat moet voor 2 februari gebeuren.
Lees ook: Checklist: aan welke eisen moet een btw-factuur voldoen?
Drie energiebedrijven presteerden dermate slecht dat de ACM een last onder dwangsom had aangekondigd. Eén van deze drie heeft de facturen inmiddels bijgesteld.
Tarieven moeten zichtbaar zijn
Het onderzoek kent de volgende uitgangspunten. Tarieven die tussentijds zijn aangepast moeten afzonderlijk zichtbaar zijn op de factuur. Ze dienen niet als gemiddelde over de hele factuurperiode worden vermeld.
Op de factuur moet worden gerekend met dezelfde eenheden als in het contract en de prijswijzigingsinformatie (dus niet bijvoorbeeld in het contract per maand en op de rekening per dag).
Lees ook: ‘Nederland vergeet regelmatig betaling online factuur’