
In 2017 heeft de Ledengroep accountants in business (AIB) van de NBA een toekomstvisie op het beroep van de Financieel Professional opgesteld. De hierbij genoemde kennisgebieden zijn redelijk traditioneel: finance operations & reporting, governance, risk & compliance en performance management.
Vernieuwend aan het model is deze traditionele kennisgebieden gecombineerd met niveaus (strategieformulering versus strategie-implementatie), perspectieven (organisatie, informatie, it) en rollen (sensor, poortwachter, coach, analist, navigator). Kortom dit is een toepasbaar model gedurende de gehele loopbaan van een financieel professional.
Recente aanvulling Maturiteitsmodel van de financieel professional
Prachtig zo’n model maar het blijft natuurlijk abstract. Om die reden is recentelijk in aanvulling een Maturiteitsmodel van de financieel professional gemaakt. Dit Maturiteitsmodel is een nadere concretisering van de genoemde toekomstvisie.
Het Maturiteitsmodel bestaat uit 2 assen met daarin 6 blokken:
- Verantwoordelijkheid bij strategie (van ‘uitvoeren’ naar ‘beïnvloeden’ naar ‘beslissen’)
- Rol in waardeketen (van ‘waardebehoud’ naar ‘waardecreatie’). Bijvoorbeeld, het maken van een jaarrekening is belangrijk om aan de wetten en regelgeving te voldoen maar het blijft meer waardebehoud dan waardecreatie voor een organisatie.
Elke financieel professional zou zich zelf eens moeten plotten waar hij/zij nu staat en waar hij/zij naar toe zou willen gaan in welk tijdbestek. Dit lijkt eenvoudig maar mensen vinden het lastig om te doen of er voor uit te komen dat ze ambitie in een bepaalde richting hebben.
Praktische voorbeelden voor het model
Paar voorbeelden hoe dit model praktisch kan worden gebruikt:
- Minimaal 1 keer per jaar jezelf in het model plotten. Zowel nu als de toekomst. Dit kan tijdens een beoordeling maar er zijn ook genoeg andere evaluatie momenten.
- Input vragen aan anderen om het zelfde te doen. Dit kunnen leidinggevenden zijn maar ook ‘peers’ of mensen op een lager niveau in de organisatie. Dit kunnen financials zijn maar ook medewerkers die in een ander vakgebied werken. Hierbij is het de bedoeling om goed door te vragen wat ze bedoelen en wat ze in je zien.
- Activiteiten benoemen die zorgen dat je de groei gaat realiseren die je voor ogen staat. Dat betekent projecten naast je dagelijkse werk doen maar het gaat ook nog verder. Belangrijk hierbij is de 10.000 uren theorie van Malcolm Gladwell. Je moet 10.000 uren doen om ergens goed in te worden. 10.000 uren is echt heel veel. Dus veel oefenen en veel zaken uitproberen in verschillende omgevingen. Dit betekent niet alleen veel uren maken in je baan maar ook veel uren maken in andere functies (bestuurslid stichting, vrijwilligerswerk, toezichthoudende functie, commissie van NBA, lid van een ondernemingsraad of COR, organiseer een feest voor je buurt etc.). De financial moet dan niet de traditionele rol van penningmeester op zich nemen maar ook de andere rollen uitproberen. Bij voorkeur het voorzitterschap om echte leiderschapsvaardigheden op te doen.
- Benoem wie een rolmodel voor je is. Zeg dan niet Nelson Mandela maar iemand die je frequent ziet en dus frequent kunt observeren zodat je ziet wat hij / zij goed kan zodat je dit zelf ook gaat toepassen en daarmee groeien volgens het Maturiteitsmodel.
- ‘Trial en error’ is het belangrijkste. We willen allemaal in een rechte lijn groeien maar dat is niet mogelijk. Het gaat om continue uitproberen, evalueren, bijsturen, feedback vragen, kritisch tegen jezelf zijn, niet alleen focussen op het te leren en wat je nog niet kan maar ook te genieten van het traject dat is afgelegd.
- Ga samenwerken met mensen waarmee je dit niet van nature zou doen. Dus niet er om heen lopen maar daadwerkelijk samenwerken en observeren waar zo iemand succesvol in is en wat je er van zou kunnen leren.
Kortom, het alle belangrijkste van het model is niet het nadenken en er over praten maar om daadwerkelijk in actie te komen en dingen te proberen. Op deze wijze worden we een betere professional en kunnen we verder groeien maar worden we ook van grotere waarde voor de organisatie en de maatschappij.
Ik wens je hierbij veel moed en mooie groei!
censor of sensor? Nogal een verschil.