
Sinds dit jaar vallen non-profits, waaronder sportverenigingen, onder de btw-vrijstelling. Dat betekent niet alleen dat zij geen btw weer hoeven te heffen, maar ook dat zij geen btw meer kunnen aftrekken. De wetgever heeft daarom 152 miljoen beschikbaar gemaakt via de Stimulering bouw en onderheid sportaccomedaties (Bosa). Daarmee kan 20 procent van de subsidiabele activiteit inclusief btw worden vergoed, met een maximum van 2,5 miljoen per jaar. Voor de gemeente is er de Specifieke Uitkering Stimulering Sport (Spuk). Verenigingen kunnen daarmee 17,5 procent van alle uitgaven die een gemeente btw-belast doet aan sport vergoed krijgen. Maar inmiddels is er voor 228 miljoen euro ingediend. Dat betekent dat gemeenten niet het gehele bedrag vergoed zullen krijgen.
De Bosa subsidieert sportmateriaal, (ver)bouwkosten en perstoneelkosten voor onderhoud. Maar de huur, overige personeelskosten en de elektriciteitsrekening vallen bijvoorbeeld niet onder de Bosa. Dat betekent dat een gedeelte van de kosten die voorheen wel aftrekbaar waren van de btw, dat nu niet meer zijn. Daarmee is deze regeling dus duurder voor de vereniging dan de ‘simpele’ btw-aftrek. Met name watersporten, zoals waterpolo, zwemmen en schoonspringen hebben hier last van, omdat zwembaden juist veel kosten hebben die buiten de Bosa vallen.
Sluitende begroting voor sportverenigingen
Naast een beroep op de leden door middel van hogere contributies en een beroep op de gemeente in de vorm van een hogere bijdrage in de exploitatiekosten, rest de penningmeester van een sportvereniging vaak nog maar één ding om de begroting sluitend te krijgen: nevenactiviteiten. Zo verkopen verenigingen steeds vaker club- en promotiematerialen en komt er vaker ruimte voor reclame vrij langs sportvelden. Zolang de vereniging dit extra geld gebruikt voor de activiteiten van de vereniging is dat geen enkel probleem. Wel is er een bovengrens voor het leveren van goederen (68.067 euro) en entreegeld (31.765 euro). Komt u boven die grenzen, dan krijgt de vereniging een naheffing over het hele bedrag.
Lees ook: Ook op ‘gratis’ kan btw worden geheven
De vrijstelling geldt overigens ook voor sociale en culturele instellingen, zolang de vrijstelling niet leidt tot verstoring van concurrentieverhoudingen. De grens voor diensten is daar beperkt tot 22.689 euro.
Vrijstellingen voor de btw
Voor non-profits zijn overigens nogal wat activiteiten vrij van btw, zoals:
- Inkomsten uit toto- en lottoactiviteiten, zoals de Grote Clubactie;
- diensten voor algemeen jeugdwerk;
- de verzorging en verpleging van mensen die in een inrichting zijn, mits er geen winst wordt beoogd;
- belangenbehartiging, zoals diensten die door werkgevers- en werknemersorganisaties en politieke, godsdienstige (en soortgelijke) organisaties aan de leden worden verleend tegen een contributie, mits geen winst wordt beoogd;
- wettelijk geregeld en het aangewezen onderwijs en kinderopvang.