
Eind deze maand zou de campagne ‘Beter geregeld’ starten van mkb-Nederland. Dit naar aanleiding van de nieuwe mkb-verzuim-ontzorgverzekering die werkgevers vanaf 1 januari 2020 zou moeten ontlasten. Het Ministerie van Sociale Zaken had toegezegd deze campagne te financieren, maar is tot op heden niet over de brug gekomen. Hierdoor tasten veel mkb-ondernemers nog in het duister wat betreft deze nieuwe verzekering.
Het nieuwe product is een jaar geleden aangekondigd en moet voornamelijk kleinere bedrijven met minder dan 25 medewerkers meer ondersteuning bieden bij het voldoen aan de verplichtingen die de werkgever heeft bij de loondoorbetaling en begeleiding van langdurig zieke werknemers. Mkb’ers in de bouw, afbouw en infra hebben echter nog geen communicatie gezien over de ontzorgverzekering, terwijl een overstap wel de nodige voeten in de aarde heeft. Zo moeten bedrijven eventueel lopende verzekeringen en vaak ook arbodiensten opzeggen. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat er een subsidieaanvraag is gedaan en dat er ‘zo snel mogelijk’ uitsluitsel komt.
Lees ook: Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie makkelijker vanaf 1 januari 2020
Vijf tips om verzuim effectiever te managen
Voor de mkb-verzuim-ontzorgverzekering hebben het Verbond van Verzekeraars en de Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan (OVAL) een werkwijzer casemanagement gepubliceerd. Hieronder in het kort 5 stappen om verzuim in uw bedrijf effectiever te managen:
De Wet verbetering poortwachter verplichtingen
Wanneer men van poortwachterproof spreekt, betekent dit dat de organisatie (of arbodienstverlener) de afspraken die in de Wet verbetering poortwachter staan opgenomen, nastreeft. U doet er alles aan om zieke werknemers zo snel mogelijk – wanneer dit verantwoord is – te laten re-integreren in de organisatie. Als werkgever speelt u een belangrijke rol bij het re-integratietraject van uw werknemer en dient u een actieve bijdrage hierin te leveren.
- Opstellen verzuimprotocol
Het verzuimprotocol zorgt ervoor dat u uw verzuimbeleid inzichtelijk kunt maken en weet wanneer en hoe u moet handelen. Het klinkt eenvoudig en logisch, maar in de praktijk blijkt dat bedrijven vaak geen verzuimprotocol hebben. In het protocol staan alle stappen opgenomen die u als werkgever moet volgen bij een ziekmelding. Naast het feit dat het protocol een leidraad vormt voor de organisatie en uw verplichtingen vermeldt, vertelt het ook uw rechten als werkgever.
Wel dient uw protocol te voldoen aan de Wet verbetering poortwachter. In deze wet staan regels opgesteld voor de werkgever. Regels klinkt negatief, het helpt werkgevers immers de terugkeer van de werknemer in het arbeidsproces te versnellen en dat op een juridisch correcte, maar ethische verantwoorde manier.
Lees ook: Wanneer is een werknemer ziek?
- Sluit minimaal een basiscontract af
Sinds 1 januari 2019 bent u verplicht minimaal een basiscontract afgesloten te hebben bij een arbodienst. Dit contract bestaat uit een aantal minimumeisen, het contract is uiteraard verder naar wens uit te breiden. Daarnaast kunt u kiezen uit twee verschillende soorten regelingen bij het basiscontract: de vangnetregeling of een maatwerkregeling. In uw verzuimbeleid moet u vermelden hoe uw basiscontract geregeld is en waar men deze informatie intern kan vinden bijvoorbeeld.
- Zorg voor een goede samenwerking met de bedrijfsarts
Dit onderdeel is erg belangrijk. Uw medewerkers hebben recht op een open spreekuur met een bedrijfsarts. Als werknemer moet u ze hierop wijzen. Daarnaast dient de bedrijfsarts een vrije toegang te hebben tot de werkvloer. Op deze manier heeft de bedrijfsarts een reëel inzicht in de organisatie en kan hij uw medewerkers het beste begeleiden tijdens verzuim.
- Stel een preventiemedewerker aan binnen uw bedrijf
Binnen uw bedrijf dient er verplicht een preventiemedewerker aanwezig te zijn. Deze medewerker houdt zich bezig met het voorkomen van ongevallen en verzuim. Deze rol is erg belangrijk en noodzakelijk om verzuim effectief te managen. Deze functie wordt meestal bekleed door iemand die al een andere functie heeft, bijvoorbeeld een directie-assistente of HR-manager.
- Verdiep u in verzuim, alleen dan is het te beheren en/of beperken
Om een goed arbo- en verzuimbeleid te hanteren, is het belangrijk om over voldoende kennis en kunde te beschikken. Houd deze up-to-date door verzuimtrainingen. Deze trainingen geven vaak effectieve handvatten mee om verzuim te beheersen en verminderen.
Lees ook: Voorspelling van verzuim kan geld opleveren