
Vanuit het vakgebied finance & control vliegen ons veel goedbedoelde adviezen om deze crisis door te komen om de oren. Van de standaard bezuinigingsadviezen tot en met omzetstabiliseringsadviezen.
Leerinzichten vorige crisissen
Interessant is de vraag of u als financial de keihard geleerde lessen vanuit vele eerdere crisissen of recessies nu toepast. Kent u deze niet dan is het leerzaam om eens te googelen op wat er zich de afgelopen 2 decennia afspeelde en hoe wij daarop reageerden. Ik vraag mij dit af, omdat ik veel kaasschaafbezuinigingsadviezen voorbij zie komen. Nagenoeg het merendeel is gericht op de eigen portemonnee. Wat hebben wij ooit geleerd op basis van het voortschrijdend inzicht? Want in elke crisis hetzij binnen een organisatie, hetzij zoals nu buiten de organisatie heb ik naast de pijn óók iets heel bijzonders onthouden. Namelijk: wie heeft jou geholpen om te overleven.
Cash is king, zolang je cash hebt
Dáár mag finance & control veel meer aandacht aan geven. Natuurlijk moet u overleven en daarom is uw cash king. Deze tegelwijsheid komt voort uit het feit dat bezit (assets) slechts waard is wat de gek daarvoor betaalt. Oftewel klinkende munt heeft altijd meer waarde dan assets die in deze tijd ook weer verdampen. Wat niet verdampt en straks na de corona zichtbaar wordt: is de relatie die jouw geholpen heeft te overleven.
Relaties zijn goud waard
Maar wat doet u om uw relaties te helpen? Eerste stap die sommigen doen is bekijken welke relaties er zijn om heel kil het pareto-principe erop los te laten om vervolgens te snijden in kosten. Ironisch genoeg is er géén garantie dat de 80 procent van nu ook de 80 procent van de toekomst zal zijn. Want wie staat nog overeind straks? Daarom kan het waardevol zijn om de 20 procent ook te helpen. Door cashflowafspraken te maken. Door jouw bank- en of financieringsvoorwaarden aan hen aan te bieden, denk bijvoorbeeld aan supplychainfinance. Neem uw leveranciers misschien mee in uw crisiscashflowplanning.

Een nieuw tegeltje: overleven én helpen overleven
Want hoe harder u in de kosten snijdt, des te harder het aankomt in de omzet en daarmee de kosten van die ander. Bepreek eens samen hoe u die kaasschaaf zo kunt toepassen dat de ander ietwat geholpen kan zijn om te overleven. Of iets meer tijd van u gegund krijgt. Straks na corona gaan wij allen weer opstarten. Dan zult u zien hoe behulpzaam de ander is naar u om efficiënt en snel u te helpen. Want hoe zakelijk het ook lijkt of bedoeld is vanuit elke organisatie. Het is en blijft mensenwerk.
Onbedoelde publicrelations-bijvangst
Zoals aangegeven wat niet verdampt en zelfs straks na de corona zichtbaar wordt: is de relatie die jouw geholpen heeft te overleven. Dat is een immateriële waarde die niet op de balans te waarderen is. Wel zal het zich vertalen in uw marktpositie, naast uw afzetmarkt met name in uw inkoopmarkt. Feitelijk de gehele waardeketen. Hoe ging u met uw leveranciers om? Op wat voor wijze sprak u met ze? Heeft u geprobeerd om het inkoopleed ietwat te verzachten. Past u dus procurement vanuit elitaire ethiek toe? Want weet u nog: finance & control moest zich de laatste jaren richten op ethiek en goed leiderschap. Dat is duurzaam ondernemen. Dit is uw kans om dat nu te laten zien! Ik wens u veel wijsheid toe.
Auteur: Stanley W.S. Schardijn RS, bestuursvoorzitter bij Belangenvereniging SPD en oprichter van diverse LinkedIn kennis netwerkgroepen waaronder Financials for Financials. Werkzaam als Financieel Beleidsadviseur bij Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden en hij is oprichter van Finbridge.