
De eerder aangekondigde regeling Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) is geopend. Deze kabinetsmaatregel, eerder bekend gemaakt als Noodloket, is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen het kabinet in de coronacrisis. Bedrijven ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro om met name hun vaste lasten te kunnen betalen. Aanvragen kan tot en met 26 juni. Met ingang van 30 juni gaat de loketten open voor de vervanger van deze regeling, de Tegemoetkoming vaste lasten mkb (TVL).
Lees hier hoe u de Tegemoetkoming vaste lasten mkb (TVL) aanvraagt
Opvolger TOGS: Tegemoetkoming vaste lasten mkb (TVL)
De Tegemoetkoming vaste lasten mkb (TVL) is de opvolger van Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS).
Een bedrijf dat tot de doelgroep behoort krijgt afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten (huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, leasecontracten, abonnementen) en de mate van omzetderving een belastingvrije tegemoetkoming voor vaste lasten tot een maximum van 50.000 euro voor de periode 1 juni tot 1 oktober 2020. Voorwaarde is dat het bedrijf een omzetverlies heeft van meer dan 30 procent.
Loonkosten vallen hier niet onder niet, die worden gecompenseerd via de NOW. De TVL telt wel mee als omzet voor de NOW, waardoor de NOW lager uitvalt.
De uitkering wordt gebaseerd op het totale omzetverlies. Hoe hoger het omzetverlies, hoe hoger de TVL-uitkering. Van het omzetverlies wordt het percentage vaste lasten berekend. Van dat percentage vaste lasten wordt een deel gecompenseerd. De exacte berekening per sector wordt nog uitgewerkt.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat de TVL uitvoeren. Het loket zal 30 juni 2020 open gaan.
De gezondheidsmaatregelen van het kabinet hebben directe consequenties voor de inkomsten in een aantal specifieke sectoren. Voor deze ondernemers doet het kabinet binnen het noodpakket via deze gift iets extra aan de hoge nood naast andere maatregelen als tegemoetkoming loonkosten en verruimde mogelijkheden voor overbruggingskredieten. Sectoren die in eerste instantie in aanmerking komen zijn:
- eet- en drinkgelegenheden,
- bioscopen,
- haar- en schoonheidsverzorging (onder andere kappers, pedicures, visagisten),
- reisbemiddeling en reisorganisaties,
- rijschoolhouders,
- sauna’s,
- solaria,
- zwembaden,
- fitnesscentra,
- sportclubs en sportevenementen.
En bepaalde private culturele instellingen zoals:
- musea,
- circus,
- theaters,
- schouwburgen, en
- muziekscholen.
Het gaat hierbij om ondernemingen die zijn gevestigd buiten de woning. De enige uitzondering vormen eet- en drinkgelegenheden, bijvoorbeeld een café waar de eigenaar, huurder of pachter boven woont.
De groep ondernemingen die deel kunnen nemen aan de regeling is verschillende keren verder uitgebreid. Kijk hier of uw SBI-code erbij staat.
Uitbreiding doelgroep TOGS
Per 15 april 2020 is de doelgroep verder vergroot. Diverse contactberoepen, zoals tattooshops, die zich eerder nog niet konden aanmelden, omdat ze geen specifieke SBI-code hadden, krijgen toegang tot de TOGS. Ook zijn kleinere winkeliers in de voedselsector, dienstverlening zoals campings en taxibedrijven, gedupeerde agrarische recreatieondernemingen zoals een kampeerboerderij en gedupeerde ondernemingen in de toeleveringsketen zoals groothandels in retail en horeca, fotografen, film- en televisieproductiebedrijven, particuliere beveiliging, uitzendbedrijven en leasebedrijven toegevoegd.
Vanaf 22 april 2020 kunnen ook bepaalde gedupeerde zorgondernemingen zoals tandartsen, fysiotherapeuten, verloskundigen en thuiszorgwinkels de TOGS aanvragen.
Meent u op basis van uw hoofd- of nevenactiviteit in aanmerking te komen voor de TOGS, maar ziet u dat u geregistreerd staat onder een verkeerde SBI-code, meldt dit dan bij de RVO. Het kabinet onderzoekt – op basis van de binnengekomen meldingen bij de RVO – of maatwerk geleverd kan worden door bijvoorbeeld een betere match te maken tussen bedrijfsactiviteit en SBI-code.
Ondernemers kunnen tot en met 26 juni 2020 aanvragen
Aanvragen kunnen door ondernemers worden ingediend via rvo.nl/tegemoetkomingcorona van vrijdag 27 maart 2020 tot en met vrijdag 26 juni 2020. De onderneming moet gevestigd zijn in Nederland en de hoofdactiviteit zoals hierboven genoemd moet blijken uit de inschrijving van peildatum 15 maart 2020 in het handelsregister. De uitbetaling van de gift vindt zo snel als mogelijk plaats nadat de aanvraag is ingediend. Op de aanvragen vindt controle plaats om fraude te voorkomen.
Voorwaarden tegemoetkoming schade COVID-19
Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Uw onderneming is voor 15 maart 2020 opgericht en ingeschreven in het KVK Handelsregister.
- In uw onderneming werken maximaal 250 personen. Dit blijkt uit de inschrijving in het KVK Handelsregister.
- De hoofd- of een nevenactiviteit van uw onderneming is op 15 maart 2020 geregistreerd onder een van de vereiste KVK SBI-codes.
- U verklaart in de periode van 16 maart 2020 t/m 15 juni 2020, op de hoofd- of nevenactiviteit waarvoor u een aanvraag doet, een omzetverlies te verwachten van ten minste 4.000 euro.
- U verklaart in de periode van 16 maart 2020 t/m 15 juni 2020, op de hoofd- of nevenactiviteit waarvoor u een aanvraag doet, ten minste 4.000 euro aan vaste lasten te verwachten. Ook na gebruik van andere door de overheid beschikbaar gestelde steunmaatregelen.
- Uw onderneming heeft een fysieke vestiging in Nederland. Dit vestigingsadres is geregistreerd in het KVK Handelsregister.
- U verklaart ten minste één vestiging met een ander adres te hebben dan uw privéadres. Of u verklaart een vestiging te hebben die fysiek is afgescheiden van uw privéwoning, en die een eigen opgang of toegang heeft. Uitgezonderd zijn horecaondernemingen met SBI-code 56.10.1, 56.10.2 en 56.30 en ambulante ondernemingen met SBI-code 47.81.1, 47.81.9, 47.82, 47.89.1, 47.89.2, 47.89.9, 49.39.1, 49.32, 50.30, 85.53 of 93.21.2 (auto- en motorrijscholen, taxibedrijven, touringcar operators, markthandelaren, kermisexploitanten en binnenvaart zoals passagiersvaart- en veerdiensten). Bij deze ondernemingen mag het privéadres van de eigenaar/eigenaren wel gelijk zijn aan het vestigingsadres.
- De tegemoetkoming is eenmalig 4.000 euro per onderneming. De tegemoetkoming is dus niet per vestiging.
- U geeft bij de aanvraag een bankrekeningnummer op dat op naam van de onderneming staat. Heeft u deze niet? Dan mag u ook uw privé-rekeningnummer doorgeven, waar uw zakelijke transacties uit uw onderneming op plaatsvinden.
- Uw onderneming is niet failliet.
- Uw onderneming heeft geen verzoek tot verlening van surseance van betaling ingediend bij de rechtbank.
- U verklaart dat u over het huidige en de afgelopen 2 belastingjaren niet meer dan 200.000 euro aan overheidssteun heeft ontvangen (de-minimisverordening). Heeft uw onderneming het gehele bedrag van 200.000 euro al uitgeput? Dan komt u niet in aanmerking voor de regeling.
- Uw onderneming verklaart geen overheidsbedrijf te zijn.
Voor een aantal ondernemingen gelden aanvullende voorwaarden.
Voorbereiding aanvraag
U kunt alleen online aanvragen. Dit kunt u vanuit huis zelf doen. Een aantal KvK-gegevens wordt automatisch ingevuld. Deze moet u controleren. Verzamel vooraf alle benodigde gegevens. Voor uw aanvraag heeft u nodig:
- een eHerkenningsmiddel niveau 1 (of hoger) of DigiD;
- het KvK-nummer van uw onderneming (let op: niet het vestigingsnummer/RSIN);
- de SBI-code van de hoofdactiviteit van uw onderneming;
- het bankrekeningnummer van uw onderneming;
- het correspondentie- en bezoekadres van uw onderneming;
- uw contactgegevens: naam, telefoonnummer, e-mailadres.
Maakt u gebruik van een intermediair om de aanvraag in te dienen? Dan heeft u hiervoor een machtiging nodig. De machtiging hoeft u niet mee te sturen met de aanvraag. Rvo.nl kan deze wel opvragen bij controles.
Noodpakket economie en banen
Nederlandse ondernemers kunnen vanwege de economische gevolgen van corona een aanvraag doen om in aanmerking te komen voor uitzonderlijke financiële steun van het kabinet via de tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) of extra ondersteuning voor zzp’ers. Ook kunnen bedrijven een beroep doen op de diverse belastingmaatregelen en verruimde mogelijkheden voor overbruggingskredieten. Ondernemers melden zich voor de verruimde kredietregelingen (zoals de BMKB) bij hun kredietverstrekker zoals een bank. De regelingen van het Ministerie van SZW (tegemoetkoming loonkosten en ondersteuning zzp’ers) worden zo spoedig mogelijk opengesteld. Richtlijnen voor winkels zijn te vinden bij de brancheorganisaties.
Gepubliceerd op 28 maart, aangevuld op 29 juni.