
Diverse Europese lidstaten hebben aangegeven de voorgesteld ingangsdatum van de nieuwe regels btw-heffingen voor e-commerce, 1 januari 2021, niet te kunnen halen door onder meer de coronacrisis. Ook Nederland voorziet problemen en het Ministerie van Financiën stelt dat het land gebaat is bij uitstel tot juli 2021.
Voorlopig komt er nog geen btw-heffing op pakketjes van buiten de EU met een waarde van niet meer dan 22 euro. Er zou vanaf 1 januari een heffing komen op pakketjes die rechtstreeks naar Europese klanten worden verzonden, maar de Europese Commissie heeft in mei besloten de invoering van die nieuwe btw-regels met zes maanden uit te stellen, tot 1 juli 2021. Onder de nieuwe regels worden alle landen, ook buiten Europa, aan btw-heffingen gehouden voor kleine pakketjes.
Om te voorkomen dat zowel ondernemers als afnemers met aanvullende btw-bureaucratie komen te zitten, voeren Europese lidstaten een nieuw aangiftesysteem in, zodat er in één lidstaat aangifte wordt gedaan. Nederland en andere lidstaten hebben wat betreft de benodigde IT-aanpassingen bij de EC aangegeven de richtdatum van 1 januari 2021 niet gaan halen. Verder zorgt de coronacrisis voor extra druk op de implementatie.
Uitstel komt goed uit
Het Ministerie van Financiën geeft aan dat de gederfde btw-inkomsten door het uitstel in principe onwenselijk zijn. Uitgangspunten van de nieuwe btw-regels zijn onder meer dat de btw wordt geheven in het land van bestemming en er gelijke concurrentievoorwaarden gelden voor bedrijven binnen en buiten de EU. Voor de handel van buiten de EU zal de heffing in veel gevallen verschuldigd zijn door de platforms die betrokken zijn bij de verkoop.
Lees ook: Europese Commissie wil uitstel inwerkingtreding nieuwe regels btw e-commerce
Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft echter in een Kamerbrief aangegeven dat het uitstel Nederland eigenlijk wel goed uitkomt, ook al zorgt het huidige stelsel ervoor dat bedrijven buiten de EU nu een competitief voordeel hebben. ‘De implementatie van het omvangrijke wetgevingspakket vergt een forse aanpassing van de IT-systemen van de Belastingdiensten en de ondernemers. Mede vanwege de corona is nader uitstel voor een EU-brede implementatie nodig’, aldus Vijlbrief.