
Meer Nederlanders verwachten vaker te zullen thuiswerken nadat de coronacrisis voorbij is, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Ongeveer een kwart van de thuiswerkers zag dat aankomen in april, in juni is dat gestegen naar bijna de helft.
Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) deed opnieuw onderzoek naar thuiswerkgedrag in Nederland tijdens de coronamaatregelen. Werknemers zijn positiever over werken vanuit huis dan in de eerste twee maanden van de crisis. Meer mensen verwachten ook als de crisis is afgelopen meer te zullen gaan thuiswerken. Van de mensen die nu telewerken, denkt de meerderheid (60 procent) dan één á twee dagen per week thuis te zullen werken.Hoe zit het met schade aan laptops thuis, de impact van de AVG, ergonomische werkplekken, mentale gezondheid en meer bij thuiswerken? Stel een overeenkomst op waarin risico’s worden besproken en afspraken helder in staan beschreven. Lees hier alles over in: Zorg voor duidelijke afspraken in een thuiswerkovereenkomst.
Meer op afstand werken na de coronacrisis
Niet geheel onverwacht denkt de meerderheid van werknemers die nu vanuit huis werken (62 procent) dat ze dat in de komende maanden met de coronamaatregelen nog vaker zullen doen. Maar ook daarna zal er minder op kantoor worden gewerkt, zo is de verwachting. In de eerste maanden van de crisis verwachtte 25 procent van de thuiswerkers dat na de crisis ook meer op afstand zou worden gewerkt. Inmiddels is dat gestegen naar 45 procent.

Gedrag en verwachtingen thuiswerk (onder huidige thuiswerkers) – Bron: Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM)
Er is een duidelijk verschil merkbaar tussen sectoren over de verwachtingen post-corona. In de gezondheidszorg en detailhandel verwachten de meeste werknemers dat ze na de crisis weer terugkeren naar de werkvloer. In de ict denkt de meerderheid meer thuis te zullen werken als de coronacrisis eenmaal voorbij is.
Lees ook: Werknemer en corona: alles wat u moet weten over thuiswerken, ziekte, vakantie en ontslag
Ict’ers blijven vaker thuis
Koplopende sector onder de thuiswerkende werknemers is Automatisering en ict. Meer dan tachtig procent van de ict’ers werkt thuis en dat is onveranderd gebleven sinds het begin van de crisis. Waar de meeste sectoren weer iets vaker op kantoor zijn, blijven werknemers in deze sector op afstand actief. Ook in Onderwijs en Wetenschap zijn relatief veel thuiswerkers, hoewel het aandeel daarin is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis.