
Als een werkgever een gebruik wil maken van een tegemoetkoming in de loonkosten via de tweede NOW-regeling, is hij verplicht zich in te zetten voor om- en bijscholing van zijn werknemers. Om dat beter mogelijk te maken, maakt het kabinet 50 miljoen euro vrij via ‘NL leert door‘. Werkgevers, vakbonden, gemeenten, UWV, onderwijsinstellingen en SZW hebben bovendien een platform ingericht waar bedrijven met vraag naar personeel terecht kunnen.
Het doel van NL leert door is om de gevolgen van de crisis te helpen verzachten door mensen te ondersteunen om zich te (her)oriënteren op hun actuele mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Het pakket aan maatregelen onder de vlag van ‘NL Leert Door’ moet scholing gaan ondersteunen en kan ook worden ingezet als vliegwiel voor meer omvangrijke (om)scholing.
Het pakket biedt (niet) werkenden, waaronder flexwerkers, zzp’ers en zelfstandig ondernemers, de mogelijkheid een eerste stap te zetten in een mogelijke (her)oriëntatie op hun arbeidsmarktpositie. Zij kunnen een ontwikkeladvies aanvragen bij gekwalificeerde loopbaanadviseurs en daarnaast is er de mogelijkheid een online of ‘blended’ scholingsactiviteit te volgen.
Lees ook: Zo werkt het noodfonds overbrugging werkbehoud – NOW 2.0
Leven lang ontwikkelen
Dit tijdelijke crisispakket komt bovenop de reguliere inzet op Leven lang ontwikkelen (LLO), zoals de SLIM regeling voor het mkb, waarvoor dit jaar 48 miljoen euro beschikbaar is (in september kunnen samenwerkingsverbanden aanvragen). Ook is de subsidieregeling Flexibilisering van beroepsonderwijs voor volwassenen beschikbaar en kunnen mensen vanaf 2022 individuele budgetten aanvragen via de STAP-regeling.
Lees ook: 7 opleidingen waar u als controller echt iets aan heeft
Planning NL leert door
Voor het pakket NL leert door worden nu twee subsidieregelingen gemaakt. De tijdelijke regeling met inzet van ontwikkeladvies is inmiddels gepubliceerd. Lees daar alles over in NL leert door: gratis loopbaanadvies vanaf 1 augustus. Via deze regeling komen de ontwikkeladviezen voor deelnemers vanaf 1 augustus beschikbaar. Zij kunnen dan starten met hun (her)oriëntatie op de arbeidsmarkt onder begeleiding van een gekwalificeerde loopbaanadviseur.
Later dit jaar volgt de tijdelijke subsidieregeling NL leert door met inzet van online scholing, waarmee mensen kosteloos online scholingsactiviteiten kunnen krijgen bij een aantal publieke en private opleiders. Deze opleiders kunnen – desgewenst in een samenwerkingsverband met andere opleiders of met andere bij scholing betrokken partijen – een aanvraag indienen om de kosten van die online scholingsactiviteiten vanuit de subsidieregeling te dekken. Gezien de tijd die nodig is voor het kunnen maken en indienen van deze aanvragen en de beoordeling ervan, zullen deelnemers uiterlijk in het vierde kwartaal gebruik kunnen maken van het online scholingsaanbod.
Lees ook: NOW 2.0 verplicht om- en bijscholing: hoe betaalt u dat?
Hoofdlijnen regeling NL leert door met inzet van ontwikkeladvies
Voordat mensen aan scholing beginnen, moeten mensen eerst hebben nagedacht over hoe ze hun eigen toekomst voor zich zien. Waar liggen voor hen de mogelijkheden, waar zijn vacatures of is ondernemerschap een optie, en hoe zijn zij daarop voorbereid? Voor een deel van de mensen is het vanzelfsprekend om daar mee bezig te zijn. Maar voor een ander deel is het lastiger om daar tijdig over na te denken en tot handelen over te gaan. Om hen te ondersteunen, gaat het kabinet ontwikkeladviezen kosteloos beschikbaar stellen. Deelnemers volgen een traject bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Iedereen tot de pensioengerechtigde leeftijd met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt komt in aanmerking voor dit ontwikkeladvies. Dat zijn dus zowel mensen die (nog) aan het werk zijn, inclusief zzp’ers en zelfstandig ondernemers, als mensen die geen werk meer hebben.
Betaling subsidie via loonbaanadviseur
Gezien het belang van goede informatie over iemands kansen op de huidige onzekere arbeidsmarkt, zal een arbeidsmarktscan onderdeel zijn van het ontwikkeladvies. Met deze arbeidsmarktscan wordt inzichtelijk gemaakt welke arbeidsmarktkansen er nu zijn, gegeven iemands ervaring en ontwikkelwensen.Om de drempel voor deelnemers zo laag mogelijk te maken, loopt de aanvraag van de subsidie en de betaling ervan via de loopbaanadviseurs. Om administratieve lasten voor de loopbaanadviseurs te beperken wordt de mogelijkheid geboden om meerdere aanvragen te bundelen en in één keer in te dienen.