
Noodhulp van bijvoorbeeld gemeentes om musea te ondersteunen gedurende de coronacrisis is van invloed op de hoogte van andere steunmaatregelen van de Rijksoverheid. Musea merken nu met de definitieve berekening van de NOW-subsidie dat ze te veel betaalde tegemoetkoming moeten terugbetalen.
Brancheverenigingen luiden de noodklok en zien graag dat de steunmaatregel wordt aangepast. Cultuurbedrijven die steun ontvingen van bijvoorbeeld de gemeente om in de huurbetalingen te voorzien, moeten dat meetellen met de omzet. De omzet valt daardoor hoger uit dan in maart werd ingeschat en dat betekent dat een deel van het NOW-voorschot moet worden terugbetaald aan de Rijksoverheid.
Accountant Kevin Tibbe legt uit hoe het zit met het optellen van andere steun aan de totaalomzet, wat van invloed is op de hoogte van de definitieve NOW-berekening: Dit zijn de valkuilen bij de definitieve berekening van NOW 1
Het FD meldt ter illustratie het verhaal van het Design Museum in Den Bosch. Dat ontving 150.000 euro van een hulpfonds en moet daarom 95.000 euro aan NOW-steun terugbetalen. Een museum in Bergen ontving steun van de lokale overheid voor onder meer een korting op de huur en overige bedrijfsondersteuning, waardoor het nu waarschijnlijk 65.000 euro aan NOW-tegemoetkoming moet terugbetalen.
Een kwart van de musea denkt binnen een jaar de deuren te moeten sluiten en een aantal verwacht het komende half jaar al niet door te komen. De sector is dan ook in gesprek met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over onder meer een NOW-aanpassing om ervoor te zorgen dat aanvullende steun niet betekent dat ze overheidssubsidie verliezen.
Geef een reactie