
Een derde van de Nederlandse bedrijven heeft nog geen voorbereidingen getroffen voor Brexit, omdat ze de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk willen afwachten. Inmiddels doemt de finale deadline op: mét of zonder akkoord gelden er per 1 januari nieuwe regels voor de handel met het VK.
Brexit raakt niet alleen bedrijven die direct handelen met het VK, maar ook ondernemers die gebruikmaken van digitale diensten die vanuit het VK worden geleverd, of gegevens uitwisselen met datacenters aldaar, of licenties hebben op intellectueel eigendom van het land. Bovendien raakt Brexit de Nederlandse economie: ABN Amro becijfert dat zelfs een zachte Brexit, met handelsafspraken, de economie 4,5 miljard euro gaat kosten. Bij een harde Brexit schiet dat omhoog naar ruim 17,5 miljard euro.
Weinig veranderd in houding sinds april
Volgens onderzoek dat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat liet uitvoeren is iets minder dan de helft van de bedrijven die direct zakendoet met het Verenigd Koninkrijk redelijk tot zeer goed op de hoogte van Brexit. Sinds een eerdere meting in april van dit jaar is daar weinig in veranderd. Iets meer dan de helft van deze bedrijven hoopt op een deal met afspraken over economische samenwerking. De verwachtingen daarover lopen uiteen: een deel denkt dat er helemaal geen akkoord komt (26 procent), terwijl 23 procent een beperkt akkoord verwacht en slechts 5 procent voorziet een bredere deal.
Lees ook: Brexit is een feit: dit zijn de fiscale gevolgen
Impact op indirecte handelsrelaties
Bijna drie kwart van de ondernemingen met een indirecte handelsrelatie, bijvoorbeeld voor de levering van digitale diensten, heeft nog geen actie ondernomen. Zij verwachten volgens het onderzoek dat Brexit geen impact gaat hebben voor hun bedrijf. Vorige maand waarschuwden Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) dat de Brexit de markt voor veel Nederlandse mkb’s verandert, niet alleen voor ondernemingen die direct handelen met het VK.
Bredere voorbereiding aantal bedrijven
Het goede nieuwe is dat de groep met een directe handelsrelatie die zich in zeer grote of redelijke mate voorbereid op Brexit (30 procent) dat breed oppakt. Ze maken afspraken met partners over leveringsvoorwaarden, prijzen en afspraken met transporteurs over de periode na Brexit. Ook doen ze vaker de Brexit Impact Scan van het Brexitloket van de Rijksoverheid.
EU-regels verdwijnen op 31 december
De overgangsperiode die ervoor zorgt dat EU-regels blijven gelden, loopt af op 31 december. Van de zomer werd duidelijk dat er deze keer geen verlenging komt. Akkoord of niet, per 1 januari 2021 betekent dit dat er veranderingen zijn wat betreft het fysieke en digitale verkeer met het Verenigd Koninkrijk. Hoe de nieuwe situatie er exact uit zal zien, is nog steeds onduidelijk, omdat er nog altijd onderhandelingen plaatsvinden tussen de EU en het VK.
Geef een reactie