
Het einde van 2020 is weer in zicht. Btw-ondernemers moeten zich voorbereiden op de laatste btw-aangifte van het jaar. De laatste btw-aangifte van een belastingjaar is het laatste moment waarop u btw-correcties kunt doorvoeren. Het is daarom van belang dat btw-ondernemers extra oplettend zijn bij het vaststellen van de laatste btw-aangifte. Dit zijn een aantal aandachtspunten met betrekking tot de laatste btw aangifte van 2020.
Correctie pro rata btw
Wanneer een btw-ondernemer zowel vrijgestelde prestaties als btw-belaste prestaties verricht dan moet er een omzetverhouding worden vastgesteld. Voor het deel belaste prestaties is recht op aftrek van btw. Aan de start van het jaar dient dit te worden vastgesteld op basis van inschatting. Hierbij kan de verhouding worden gehanteerd die gebaseerd is op het pro-ratapercentage van het voorafgaande jaar. Op het einde van het jaar wordt het pro-ratapercentage opnieuw berekend. Als dit percentage afwijkt van het bij aanvang gehanteerde percentage dan moet aan het einde van het boekjaar alsnog een correctie plaatsvinden naar het nieuwe percentage.
Wordt er te veel/te weinig btw afgetrokken, ten aanzien van investeringsgoederen, over kosten die gemaakt zijn met betrekking tot btw-vrijgestelde prestaties, dan moet deze aftrek herzien en herrekend worden. De herziening en de herrekening moeten aangegeven worden bij rubriek 5b.
Lees ook: Nationale Administrateursdag: Facturen, administraties en eindafrekeningen
Correctie privégebruik
Als een btw-ondernemer roerende of onroerende zaken heeft aangeschaft en de btw ter zake van deze aanschaf volledig of gedeeltelijk in aftrek heeft gebracht, dan moet de btw bij gemengd zakelijk en privégebruik of geheel privégebruik van dat goed herzien worden. Indien een goed wordt onttrokken naar privé of gedeeltelijk privé wordt gebruikt is er in sommige gevallen te veel btw afgetrokken.
De herziening van het privégebruik moet worden aangegeven in de laatste btw-aangifte, bij rubriek 5b, van het boekjaar en kan leiden tot een teruggaaf van of juist een betaling aan de Belastingdienst. De herzieningstermijn voor vastgoed loopt tien jaar, voor roerende zaken is dat vijf jaar.
Correctie privégebruik auto
Voor het privégebruik van een auto van de zaak is btw verschuldigd. Bij het ontbreken van een kilometeradministratie en bij het ontbreken van een zakelijke vergoeding wordt de verschuldigde btw forfaitair gesteld op 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto (inclusief btw en BPM). Geef aan het einde van het boekjaar de correctie voor de auto op basis van het forfait aan bij rubriek 1d van de btw-aangifte.
Als er wel een kilometeradministratie is bijgehouden dan wordt de correctie voor de btw vanwege het privégebruik gesteld op de uitkomst van de volgende som:
(Privékilometers / totale kilometers) x in aftrek gebrachte btw op onderhoud en gebruik
De correctie wordt bij rubriek 1d van de btw-aangifte vermeld.
Correctie BUA
Zijn er in 2020 verstrekkingen gedaan aan relaties en personeel? Let dan op toepassing van de BUA. Wanneer de verstrekkingen per persoon een waarde van meer dan 227 euro bedraagt, dan moet de btw die hierop in aftrek is gebracht aan het einde van het boekjaar worden gecorrigeerd. Houd in de administratie altijd een berekening voor de BUA bij. De btw-ondernemer moet aannemelijk kunnen maken dat de verstrekkingen een zakelijk doel hebben, dan komt de btw op de verstrekkingen voor aftrek in aanmerking ingeval de verstrekking minder bedraagt dan 227 euro per persoon, en hoeft geen BUA-correctie te worden gemaakt. De eventueel te corrigeren btw moet worden aangegeven bij vraag 5b van de btw-aangifte.
Lees ook: Vraag in Europa betaalde btw tijdig terug
Btw suppletie-aangifte
Vaak blijkt na afloop van het jaar dat een btw-ondernemer correcties moet doen op de aangiften die hij door het jaar heen heeft ingediend. Een btw-ondernemer die nog btw verschuldigd is over 2020 moet deze schuld via een ‘suppletie omzetbelasting’ melden. Op deze manier wordt voorkomen dat heffingsrente en boete verder oplopen. De suppletie moet worden gedaan vóórdat de btw-ondernemer weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat de belastingdienst met de desbetreffende onjuistheid of onvolledigheid bekend is of bekend zal worden. Doet de ondernemer tijdig een suppletieaangifte, dan krijgt hij alleen een verzuimboete wegens het niet of niet tijdig betalen van de verschuldigde btw.
Correcties van 1.000 euro of minder aan terug te vragen btw of te betalen btw hoeven niet via een btw-suppletie te worden ingediend, maar mogen via de eerstvolgende btw-aangifte, in 2021, worden aangegeven.
Nieuwe kleine-ondernemersregeling
Indien een btw-ondernemer deelnam aan de nieuwe kleine-ondernemersregeling en achteraf blijkt dat hij in het kalenderjaar 2020 meer dan 20.000 euro btw belaste omzet heeft behaald, dan moet de btw-ondernemer dit corrigeren. Het is van belang dat hij onderzoekt op welk moment in 2020 de 20.000-eurogrens werd overschreden. De btw-ondernemer zal btw verschuldigd zijn vanaf de eerste dienst of levering die wordt verricht of geleverd nadat de 20.000-euro-omzetgrens is overschreden.
Wees alert
Wees alert op eventuele correcties die doorgevoerd moeten worden in de laatste btw-aangifte van 2020.
Auteur: Carola van Vilsteren
Lees hier meer artikelen uit de rubriek btw
Dit artikel is verschenen in cm: 2020, afl. 10.
Geef een reactie