
De Brexit heeft gevolgen voor diverse fiscale gebieden, zoals vennootschapsbelasting, volksverzekeringen en loonheffingen. Hoewel sommige details nog uitgewerkt dienen te worden, is er naar aanleiding van het op 24 december overeengekomen akkoord het een en ander reeds bekend. Dit zijn belangrijke wijzigingen voor ondernemers.
Enkele details zijn nog onduidelijk en de fiscus doet daar momenteel onderzoek naar, zoals afspraken omtrent de plichten en afdracht van premies voor volksverzekeringen.
Belastingverdrag met het VK
Het belastingverdrag met het VK dat regelt welk land belasting mag heffen, verandert niet. Na Brexit geldt het verdrag nog steeds.
Handelstarieven
In het Handelsakkoord zijn op het gebied van belastingen en toeslagen geen bijzondere afspraken gemaakt. Het VK heeft de EU verlaten en wordt daarmee een zogenaamd ‘derde land’. Dit heeft gevolgen voor Belastingen en Toeslagen.
Omzetbelasting
Vanaf 1 januari moeten Nederlandse ondernemers bij de Douane aan de Nederlandse grens btw betalen over import vanuit het VK. De meeste ondernemers die veel goederen importeren uit het VK hebben een vergunning artikel 23 OB. Daardoor mogen zij de btw achteraf betalen bij de reguliere OB-aangifte.
Volksverzekeringen en werknemersverzekeringen
Komt u in 2021 voor de eerste keer vanuit het VK naar Nederland om hier te wonen, werken of studeren? Of bent u Nederlander – of een andere EU-onderdaan die in Nederland woont – en gaat u in 2021 voor de eerste keer naar het VK om dáár te wonen, werken of studeren? Dan wordt uw verzekeringsplicht voor de volksverzekeringen en werknemersverzekeringen vastgesteld aan de hand van de afspraken die de EU en het VK daarover hebben gemaakt. Wat dit precies voor u betekent, onderzoekt de fiscus op dit moment.
Werkt u op 31 december 2020 vanuit Nederland in het VK of andersom? En blijft dat zo na 31 december 2020? Dan verandert er niets voor u. U valt onder het zogenoemde Terugtrekkingsakkoord: uw verzekeringspositie wordt ook na 31 december 2020 vastgesteld aan de hand van de Europese regels.
Een Nederlandse A1-verklaring voor detachering naar het VK blijft ook geldig als de detachering is gestart uiterlijk 31 december 2020 en doorloopt na deze datum. De A1-verklaring vervalt als u niet meer voldoet aan de voorwaarden voor de verklaring.
Let op!
Het vrij verkeer van diensten vervalt voor het VK vanaf 1 januari 2021. Het recht om gedetacheerd te blijven in het VK hebt u daarom alleen als u voldoet aan door het VK gestelde voorwaarden. Dit recht ontleent u niet aan een A1-verklaring.
Loonbelasting: mijn werknemer werkte op 31 december 2020 al in Nederland
Een werknemer uit het VK blijft vanaf 1 januari 2021 onder het EU-recht vallen, als hij op 31 december 2020 al in Nederland werkte en dat zo blijft. Deze werknemer houdt bijvoorbeeld het recht op het belastingdeel van de arbeidskorting. Gebruik voor deze werknemer uit het VK de loonbelastingtabellen voor werknemers die inwoner zijn van een land uit de landenkring.
Let op!Het vrij verkeer van diensten is voor het VK vervallen vanaf 1 januari 2021. Een werknemer uit het VK die in het kader van het vrij verkeer van diensten op 31 december 2020 in Nederland werkt, valt vanaf 1 januari 2021 niet meer onder het EU-recht. De positie van deze werknemer is gelijk aan een werknemer, die in 2021 in Nederland gaat werken (zie het volgende onderdeel). Dit geldt bijvoorbeeld voor werknemers die in Nederland gedetacheerd zijn.
Loonbelasting: mijn werknemer gaat in 2021 in Nederland werken
Hebt u werknemers uit het VK die in 2021 voor het eerst in Nederland komen werken? Of werknemers uit het VK die niet meer onder het terugtrekkingsakkoord vallen? Die hebben geen recht op het belastingdeel van de arbeidskorting. Deze werknemers moeten ook een geldige verblijfs- en werkvergunning hebben. Bewaar die in uw loonadministratie, anders is het anoniementarief van toepassing.
Lees ook: Brexit: de juridische gevolgen van vijf rechtsgebieden
Afdrachtvermindering S&O
Voor werkzaamheden verricht in het VK, hebt u geen recht meer op afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk (S&O).
Afdrachtvermindering zeevaart
Voor werknemers uit het VK wordt de afdrachtvermindering zeevaart lager. Vóór Brexit was die 40 procent, vanaf 2021 10 procent.
Studenten- en scholierenregeling
Inwoners van het VK kunnen geen gebruik meer maken van deze regeling.
Pensioenregelingen
Het VK wordt nu als een ‘derde land’ aangemerkt. Welke gevolgen dit heeft voor pensioenregelingen uit het VK is nog niet duidelijk.
Vbp: Fiscale eenheid
Heeft een fiscale eenheid een in het VK gevestigde top- of tussenmaatschappij? Dan wordt die fiscale eenheid door Brexit verbroken. Er is géén overgangsrecht. De gevolgen van het verbreken van de fiscale eenheid gaan meteen in.
Douanegebied
Noord-Ierland blijft onderdeel van het douanegebied van de EU. Er gelden geen douaneformaliteiten en procedures voor goederenvervoer tussen de EU en Noord-Ierland.
Bron: Belastingdienst
Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 6 januari 2021 en bijgewerkt op 18 januari.
Geef een reactie