
Volgens een nieuw rapport van PwC naar de verwachtingen omtrent bijzonder beheer dit jaar hangt bij ondernemingen in getroffen sectoren de opgebouwde belastingschuld als een molensteen om de nek. De Belastingdienst moet zich voorbereiden op het bijdragen aan de oplossing en bepaalt daarmee mede het succes van de economie post-corona.
Het niet kunnen terugbetalen van de belastingschuld wordt volgens het rapport de belangrijkste reden dat ondernemingen, naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar, terechtkomen bij het bijzonder beheer van banken. Dat verwacht een panel van herstructureringsexperts in een onderzoek van PwC. De toegenomen schuldenlast wordt menig (horeca)onderneming naar verwachting fataal.
Toegenomen schuldenlast
Het dieptepunt daarvan wordt naar verwachting bereikt in het vierde kwartaal van dit jaar, met een hoge instroom van bedrijven met een hoge schuldenlast. ‘[Deze] ontwikkelingen verrassen ons niet gezien het hogere schuldniveau van ondernemingen, de verslechterde economische omstandigheden en afbouw van steunmaatregelen waardoor sommige problemen van ondernemingen mogelijk niet oplosbaar zullen zijn,’ schrijven de onderzoekers.
De herstructureringsdeskundigen hebben er minder vertrouwen in dat ondernemingen in staat zullen zijn om succesvol uit bijzondere beheer te komen, door het toegenomen schuldniveau in combinatie met een beperkte groei van de economie. Wel denken sommigen dat herstructurering dankzij faillissementswet WHOA bedrijven betere kansen biedt om hun schuldpositie te herfinancieren om zo uit bijzonder beheer te geraken.
Taak voor Belastingdienst
Er is een belangrijke rol voor de Belastingdienst weggelegd om ervoor te zorgen dat steunmaatregelen als NOW en TVL geen ‘weggegooid geld’ blijken, zo betoogt PwC-partner Edwin van Wijngaarden. De Belastingdienst kan bijdragen aan de oplossing. ‘Hierbij kan gedacht worden aan verlenging van de terugbetalingstermijn, gedeeltelijke kwijtschelding of zelfs afschrijven van schulden in ruil voor aandelen. Dit heeft meerdere implicaties, belastingambtenaren zijn immers geen bankiers en missen een juridisch kader dat ze uitgebreide herstructureringsmogelijkheden geeft,’ aldus Van Wijngaarden.
‘De Belastingdienst moet zich op deze nieuwe rol voorbereiden en voldoende capaciteit creëren om alle verzoeken tijdig en kundig te kunnen behandelen. De Belastingdienst zal mede het succes gaan bepalen van alles wat we gedaan hebben om onze economie te redden. Een niet te onderschatten taak,’ concludeert hij. Minister Hoekstra kondigde al eerder aan niet op de situatie te willen vooruitlopen en eerst te kijken wat er gebeurt in het terugbetaaltraject en of het geboden maatwerk toereikend is.
Verdubbeling faillissementen
De deskundigen verwachten dat horecaondernemers vaker in een slechte positie terechtkomen dit jaar, vooral als de lockdown nog langer duurt dan tot begin maart. In de eerste vier weken van dit jaar gingen al een kwart meer van deze ondernemers failliet dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze ondernemers hebben geen liquiditeitsbuffers meer, ondanks de steunmaatregelen van de overheid, en worstelen met het verkrijgen van financiering om voorraden aan te vullen wanneer horecagelegenheden weer open mogen. Daarom verwacht ING een verdubbeling van het aantal faillissementen in 2021 en zien ondernemers de toekomst somber in.
Rechtszaak om huurachterstand
Een mogelijk lichtpuntje, zo merken de onderzoekers op, is de recente uitspraak in een bodemprocedure van een horecaonderneming in Amsterdam. Een verhuurder sleepte die voor de rechter omdat het café de huur niet kon opbrengen. De rechtbank besliste vervolgens dat vanwege de uitzonderlijke omstandigheden huurder en verhuurder de pijn moeten delen en halveerde de huur tijdens de lockdown.
Geef een reactie