
Het kabinet heeft een heel pakket financiële maatregelen voor ondernemers in het leven geroepen om ondernemers te steunen. Ook banken, gemeenten en bijvoorbeeld pensioenuitvoerders doen een duit in het zakje. Heeft u ze allemaal nog in beeld? Cm: zet de belangrijkste maatregelen voor u op een rij.
Bedrijven kunnen gebruik maken van de volgende regelingen.Tegemoetkomingen inkomsten en salarissen
Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW 1 t/m 4)
Alle werkgevers die te maken hebben met tenminste 20 procent verwacht omzetverlies kunnen een beroep doen op de tijdelijke noodmaatregeling overbrugging voor werkbehoud. De loketten voor NOW 1.0 waren van 6 april tot en met 5 juni open. De loketten voor NOW 2.0 waren geopend vanaf maandag 6 juli tot en met 31 augustus. Het noodfonds is per 1 oktober met 9 maanden verlengd, in drie tijdvakken van drie maanden, onder aangepaste voorwaarden. De loketten voor NOW 3.0 waren geopend tot 27 december, de loketten voor de vierde periode tot en met 14 maart 2021.
De NOW-subsidie waarmee werkgevers hun personeel kunnen doorbetalen, wordt verhoogd. De vergoeding gaat van 80 naar 85 procent van de loonsom. De loonsomvrijstelling blijft tien procent. Van 15 februari tot 14 maart kon de NOW 4.0 worden aangevraagd voor de maanden januari, februari en maart.
De definitieve vaststelling van de subsidie kan worden aangevraagd op de volgende data:
Tranche | Openingsdatum loket |
Sluitingsdatum |
1 | 7 oktober 2020 | 31 oktober 2021 |
2 | 15 maart 2021 | 5 januari 2022 |
3 | 4 oktober 2021 | 26 juni 2022 |
4 | 31 januari 2022 | 23 oktober 2022 |
5 | 31 januari 2022 | 23 oktober 2022 |
Besluit tijdelijke ondersteuning zelfstandigen (TOZO)
Deze tijdelijke regeling ondersteuning zelfstandigen is aanvullend op de overige maatregelen die worden getroffen in fiscaliteit en in de borgstellingssfeer voor ondernemers en is geënt op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Deze regeling voor zelfstandige ondernemers met financiële problemen wordt uitgevoerd door gemeenten. Er zijn 2 vormen van ondersteuning mogelijk:
- de gemeente biedt voor maximaal 3 maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum;
- daarnaast kan een lening voor bedrijfskapitaal worden aangevraagd.
Uitgangspunt is een eenvoudige regeling die het mogelijk maakt dat gemeenten binnen 4 weken na aanmelding kunnen beschikken. De regeling (Tozo 1) is inmiddels met 4 maanden verlengd tot en met 30 september. De nieuwe regeling (Tozo 2) heeft aangepaste voorwaarden. Ook de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemer (Tozo) wordt met het nieuwe steun- en herstelplan met 9 maanden verlengd, zo kondigt het kabinet aan. De eerder aangekondigde vermogenstoets is daarbij uitgesteld tot 1 april 2021 wegens de nieuwe maatregelen met het oog op de opleving van virusbesmettingen in Nederland.
Voor de Tozo 3 geldt dat ondernemers deze uitkering vanaf 1 februari 2021 kunnen aanvragen met terugwerkende kracht vanaf de voorafgaande maand: op 1 februari 2021 kan een ondernemer dus Tozo aanvragen vanaf 1 januari 2021. Op 1 maart 2021 kan de Tozo vanaf 1 februari worden aangevraagd.
Per 1 april gaat de verlengde Tozo in. In deze zogenoemde vierde verlenging zou sprake zijn van een vermogenstoets. Het kabinet ziet echter af van de invoering daarvan. Wel zal ook bij Tozo 4 een aanvraag met terugwerkende kracht gelden. Op 1 mei 2021 kan een ondernemer dus Tozo aanvragen vanaf 1 april. Het is niet mogelijk om vanuit Tozo 4 nog aanvragen te doen voor Tozo 3 (in de maanden januari tot en met maart 2021).
Tegemoetkoming vaste lasten mkb (TVL)
Mkb-ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen – bovenop de tegemoetkoming loonkosten (NOW) – een tegemoetkoming van het Ministerie van EZK om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen. In aanmerking komen de getroffen sectoren uit de eerdere TOGS-regeling. Bedrijven krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving (minimaal 30 procent) een tegemoetkoming voor hun vaste lasten tot een maximum van 50.000 euro voor de periode van 1 juni tot 1 oktober 2020.
Vanaf het vierde kwartaal van 2020 is de TVL opengesteld voor alle sectoren. De hoogte van de subsidie groeit sinds het vierde kwartaal mee met de omzetderving. Daarmee komt het kabinet tegemoet aan sectoren die met grote omzetverliezen te maken hebben gehad. Lees ook: Zo berekent u de hoogte van de TVL. Het kabinet breidde in 2021 de subsidie nog verder uit en meer ondernemingen kunnen aanspraak maken op TVL-steun. De nieuwe subsidiepercentages komen voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 uit op 100 procent subsidie van de vaste lasten vanaf 30 procent omzetverlies, zo maakt het kabinet halverwege maart 2021 bekend. De eis van maximaal 250 medewerkers wordt losgelaten. Dat betekent dat ook grotere bedrijven aanspraak kunnen maken op de TVL. Daaraan gekoppeld gaat, vanaf het eerste kwartaal van dit jaar, het maximale subsidiebedrag omhoog van 90.000 euro naar 550.000 euro voor het mkb en 600.000 euro voor het niet-mkb.
Om ook kleine ondernemers zoals kappers en pedicures aanvullend te ondersteunen, gaat het minimale subsidiebedrag omhoog van 750 naar 1.500 euro. Daarnaast onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om meer kleinere ondernemers toegang te geven tot de TVL. Met de uitbreiding van de TVL is een totaalbedrag van ongeveer 3,8 miljard euro gemoeid voor het eerste en tweede kwartaal van 2021. In maart kwam er nog eens 450 miljoen euro extra bij.
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)
Het kabinet beseft ook dat niet iedereen geholpen is door deze maatregelen en dat er mensen tussen wal en schip kunnen belanden. Via de gemeenten wordt extra hulp geboden door tijdelijke ondersteuning van noodzakelijke kosten als deze door inkomensterugval niet meer betaald kunnen worden. Het kan gaan om zelfstandigen die veel van hun opdrachten zien verdwijnen, of werknemers die vanwege quarantaine inkomsten mislopen. Het kabinet reserveert hiervoor 260 miljoen euro in het eerste half jaar van 2021 (aanvankelijk 130 miljoen). Sinds begin maart zijn de meeste gemeenten de bedragen uit gaan keren en mensen kunnen de uitkering met terugwerkende kracht aanvragen voor het hele eerste half jaar van 2021.
Er komt een regeling voor starters
Het kabinet voert een regeling in voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen. De precieze invulling wordt nog vastgesteld. De regeling, die zoveel mogelijk wordt gebaseerd op de TVL, geldt zowel voor het eerste als tweede kwartaal van 2021. De referentieperiode voor deze bedrijven zal het derde kwartaal van 2020 zijn. Starters gestart tussen 1 januari en 15 maart 2020 komen ook voor de reguliere TVL in aanmerking in het eerste kwartaal van 2021. In het tweede kwartaal van 2021 kunnen de starters die gestart zijn tussen 1 januari en 15 maart 2020 alleen van de aparte startersregeling gebruikmaken.
Het kabinet hoopt het loket in mei te kunnen openen. Naar verwachting kost deze regeling tussen de 55 en 70 miljoen euro per kwartaal. Starters kunnen ook gebruikmaken van corona-overbruggingskredieten tot maximaal 35.000 euro. Hier is in totaal 70 miljoen euro voor beschikbaar.
Horeca Voorraad Aanpassingen opslag (HVA)
In het laatste kwartaal van 2020 krijgen verplicht gesloten horecaondernemingen eenmalig een opslag van 2,8 procent van hun omzetverlies van oktober tot en met november. Met deze opslag komt de overheid tegemoet aan het verlies van onder meert bederfelijke voorraad en de aanleg en overkapping van een buitenterras. De HVA wordt tegelijk met TVL berekend. Event-catering en hotel-restaurants zijn uitgesloten van de HVA en ondernemers krijgen deze extra subsidie alleen als ze voldoen aan de voorwaarden voor de TVL. De Eenmalige opslag voor voorraad- en aanpassingskosten horeca wordt vrijgesteld van inkomsten- en vennootschapsbelasting.
Voorraadvergoeding detailhandel
Het kabinet verlengt en verhoogt de voorraadvergoeding voor de detailhandel. Vanwege de verlenging van de lockdown zitten veel winkels bijvoorbeeld met moeilijk verkoopbare wintercollecties. De subsidie zal in de eerste twee kwartalen van 2021 neerkomen op een opslag van 21 procent op het vastelastenpercentage in de TVL (voorheen 5,6%), tot maximaal 200.000 euro. De verwachte kosten van deze maatregel zijn 160 miljoen euro.
Garantiefonds voor evenementen
Er komt een garantiefonds voor evenementen, zodat organisatoren aan de slag kunnen met het plannen en opzetten van bijvoorbeeld festivals, vanaf 1 juli 2021. Mocht er onverhoopt alsnog geannuleerd moeten worden vanwege beperkende maatregelen, staat het Rijk garant voor 80 procent van de kosten. De overige 20 procent kan worden geleend. Voor de regeling trekt het kabinet 385 miljoen euro uit.
WW-premiedifferentiatie
Het coulanceregime voor het op orde brengen van de arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd om in aanmerking te komen voor de lage WW-premie, is verlengd tot 1 juli 2020 (dit was 1 april). Als op die datum de administratie niet op orde is, maar de arbeidsovereenkomst wel voortduurt, is met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 alsnog de hoge WW-premie verschuldigd.
Geen herziening WW-premie op grond van overwerk in 2020
Krijgt een werknemer met een arbeidscontract voor gemiddeld minder dan 35 uur per week, in een kalenderjaar meer dan 30 procent uren meer verloond dan het aantal uren waarvoor hij een arbeidscontract heeft? Dan betaalt u met terugwerkende kracht de hoge WW-premie.
Door het coronavirus kan dit onbedoelde gevolgen hebben voor sectoren waar nu veel extra overwerk nodig is. Bijvoorbeeld in de zorg. Om deze onbedoelde gevolgen weg te nemen is de regeling tijdelijk aangepast. In 2020 hoeft geen enkele werkgever (ongeacht sector) in deze situatie met terugwerkende kracht de hoge WW-premie te betalen. In 2021 moet dat weer wel.
Inmiddels geschrapt: Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS)
Ondernemers die direct zijn getroffen als gevolg van overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis en die hun omzet daardoor geheel of grotendeels zien verdwijnen, konden de regeling Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) aanvragen. De tegemoetkoming kon tot en met 26 juni worden aangevraagd. De TOGS is opgevolgd door de Tegemoetkoming vaste lasten mkb (TVL). Ondernemers konden met ingang van 30 juni TVL aanvragen. Deze regeling is ook verlengd voor de periode vanaf 1 oktober.
Inmiddels geschrapt: Tijdelijke overbrugging flexibele arbeiders (TOFA)
Er was een tijdelijke overbruggingsregeling voor ontslagen flexwerkers (TOFA) die net buiten de bestaande coronamaatregelen vallen, maar deze regeling keert niet terug in het derde steunpakket. Flexibele arbeidskrachten die aan de voorwaarden voldeden konden een tegemoetkoming van 550 euro bruto per maand krijgen over de maanden maart, april en mei. Het drempelbedrag was vastgesteld op 400 euro bruto en flexwerkers die in april zeker 50 procent minder verdienden kunnen de tegemoetkoming krijgen.
Belastingmaatregelen
Verlenging belastingmaatregelen
De periode om uitstel van belasting aan te vragen of te verlengen wordt verlengd tot 1 juli 2021. Ook het bijbehorende loket is heropend en ondernemers kunnen uitstel aanvragen via een online formulier.
Ondernemers die nog niet eerder uitstel of verlenging hebben aangevraagd, kunnen dit nu alsnog doen. Voor ondernemers die eerder dit jaar al verlenging hadden gekregen, geldt het uitstel nu automatisch tot 1 juli 2021. De datum waarop ondernemers weer gaan terugbetalen schuift ook op, van 1 juli 2021 naar 1 oktober 2021. Zij krijgen 36 maanden de tijd om de belastingschuld terug te betalen.
Uitstel van betalingen van belastingen
Ondernemers en zzp’ers die in liquiditeitsproblemen verkeren kunnen gemakkelijk uitstel van betaling vragen voor alle aanslagen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw), kansspelbelasting, accijns, verbruiksbelasting alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurderheffing, BPM voor vergunninghouders (vanaf tijdvak mei 2020), energie- en andere milieubelastingen en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland. Voor de energiebelasting is een aparte regeling getroffen zodat het uitstel ook voordeel oplevert voor afnemers van elektriciteit en aardgas die in de financiële problemen komen. Lees ook Betalingsproblemen door coronavirus? Zo vraagt u vereenvoudigd uitstel van betaling aan bij de Belastingdienst.
Gericht kwijtschelden schulden
De Belastingdienst wil daarnaast samen met schuldeisers en schuldhulpverleners – als onderdeel van het Time-out arrangement (TOA) – soepeler gaan kijken naar het gericht kwijtschelden van (belasting)schulden, voor als een terugbetalingsregeling niet voldoende is. Doel is dat dit in het tweede kwartaal van dit jaar gereed is. De Belastingdienst zal in afwachting hiervan al ingediende saneringsverzoeken aanhouden als de ondernemer daarom vraagt.
Terugbetalen uitgestelde belastingen
In tegenstelling tot wat het ministerie aanvankelijk communiceerde, is de startdatum van terugbetaling uitgesteld naar 1 oktober 2021. Ondernemers betalen dan in maximaal 36 maandelijkse termijnen hun schuld terug. Ook is de termijn waarover uitstel is aan te vragen verlengd naar 1 juli 2021. Lees ook: Ministerie verlengt terugbetaaltermijn belastinguitstel naar 36 maanden
Aparte betalingsonmacht niet meer nodig
Het Ministerie van Financiën heeft goedgekeurd dat een aparte melding betalingsonmacht niet meer nodig is als de vennootschap (of een andere vpb-plichtige rechtspersoon) om uitstel van betaling in verband met de coronacrisis gaat vragen voor loonheffingen en/of omzetbelasting. Dit geldt voor zowel de al verstreken tijdvakken als voor de toekomst.
Deblokkeren G-rekening
Aannemers of bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en G-rekeningen gebruiken, kunnen de Belastingdienst verzoeken deze rekeningen te laten deblokkeren. Normaal wordt dan alleen het zogenoemde overschot op de G-rekening vrijgegeven. Door de coronacrisis kunnen tijdelijk ook bedragen worden vrijgegeven die zijn gereserveerd voor reeds opgelegde naheffingsaanslagen loonheffingen of btw. Voor die aanslagen moet u dan wel eerst bijzonder uitstel van betaling vragen vanwege de coronacrisis.
Tijdelijke verlaging invorderingsrente
De invorderingsrente is voor alle ondernemers en zzp’ers verlaagd vanaf 23 maart 2020 van 4 procent naar 0,01 procent. Deze renteverlaging is verlengd tot en met 31 december.
Tijdelijke verlaging tarief van de belastingrente
Het tarief van de belastingrente is vanaf 1 juni 2020 verlaagd naar 0,01 procent (was 8 procent voor vennootschapsbelasting en 4 procent overige belastingen). Het tarief voor de inkomstenbelasting wijzigt per 1 juli 2020. Per 1 oktober 2020 is het tarief van de belastingrente voor alle belastingen (ook de vennootschapsbelasting) 4 procent om ondernemers te stimuleren om op tijd aangifte te doen.
Wijziging voorlopige aanslag
Het wordt voor ondernemers een zzp’ers gemakkelijk gemaakt de voorlopige aanslag aan te passen aan de veranderde inkomsten.
Toerismebelasting
Wordt nader bezien in overleg met gemeenten.
Verlaging gebruikelijk loon dga
Bent u aanmerkelijkbelanghouder van bijvoorbeeld een bv of nv, dan geldt voor u de gebruikelijkloonregeling. Deze regeling bepaalt hoe hoog uw loon minimaal moet zijn. Over dat bedrag houdt uw vennootschap loonheffingen in, ook als uw onderneming minder of geen omzet behaalt. Hebt u als gevolg van de coronacrisis te maken met een omzetdaling, dan mag u onder voorwaarden in 2020 uitgaan van een lager gebruikelijk loon evenredig aan de omzetdaling.
De formule is: Gebruikelijk loon 2020 = A x B/C
A = het gebruikelijk loon over 2019
B = de omzet over de eerste vier kalendermaanden van 2020
C = de omzet over de eerste vier kalendermaanden van 2019
Ondernemers die als gevolg van de coronacrisis te maken hebben met een omzetdaling, kunnen in 2021 weer het zogenaamde gebruikelijk loon lager vaststellen. Hier zijn wel nieuwe voorwaarden aan verbonden, vergelijkbaar zoals bij andere steunmaatregelen.
Versoepeling urencriterium
Om te voorkomen dat ondernemers het recht op de zelfstandigenaftrek verliezen zal de Belastingdienst er van 1 maart 2020 tot 1 juli 2021 van uitgaan dat ondernemers ten minste 24 uren per week aan de onderneming hebben besteed, ook als ze die uren niet daadwerkelijk hebben besteed. Voor ondernemers die sterk seizoensafhankelijk werken, zoals in de horeca of festivalbranche, wordt ook geregeld dat ze onder de versoepeling vallen.
Thuiswerkvergoeding
Het is goed mogelijk dat we in de toekomst meer gaan thuiswerken. Daarom onderzoekt het kabinet voor na de crisis de vormgeving van belastingmaatregelen waarmee werkgevers thuiswerkkosten kunnen vergoeden. Daarbij wordt ook gekeken naar de samenhang met bestaande reiskostenvergoedingen.
Verhoging vrije ruimte Werkkostenregeling
Via de werkkostenregeling kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen aan werknemers geven. De werkkostenregeling wordt opnieuw verruimd, net zoals vorig jaar. De vrije ruimte die werkgevers hebben om deze onbelaste vergoedingen te geven wordt eenmalig verhoogd van 1,7 procent naar 3 procent voor de eerste 400.000 euro van de loonsom per werkgever.
Vaste reiskostenvergoeding onbelast
Werkgevers die reiskosten vergoeden van werknemers die nu grotendeels thuiswerken, mogen deze vergoeding onbelast door laten lopen. Voorwaarde is wel dat het vaste vergoedingen betreft die al voor 13 maart 2020 door de werkgever werden toegekend. Deze maatregel loopt vanwege de nieuwe lockdown die eind december werd ingevoerd nog tot 1 juli door.
Fiscale coronareserve in de vennootschapsbelasting
Het kabinet maakt het mogelijk om voor de vennootschapsbelasting het verwachte verlies voor het jaar 2020 door de coronacrisis als fiscale coronareserve ten laste van de winst van het jaar 2019 te brengen. Hierbij geldt dat deze coronareserve niet hoger mag zijn dan de winst van 2019.
Verlenging verschillende andere belastingmaatregelen
Ook verschillende andere belastingmaatregelen worden verlengd tot 1 juli 2021, zoals het btw-nultarief op mondkapjes en het fiscaal mogelijk maken van de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen.
Versoepeling kredieten
Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) uitgebreid
Het kabinet heeft een tijdelijke faciliteit (1 jaar) opengesteld voor mkb-bedrijven die getroffen zijn door de uitbraak van het coronavirus. Voor deze maatregel is de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB verhoogd van 50 naar 75 procent. Deze maatregel is bestemd voor overbruggingskrediet of verhoging rekeningcourantkrediet bij een financier, met een maximale looptijd van 2 jaar. De financier is verplicht om, naast een kredietovereenkomst die onder de borgstelling wordt gebracht, tegelijkertijd met de mkb-ondernemer een kredietovereenkomst te sluiten, waar geen bedrijfsborgstelling voor geldt.
De hoofdregel is dat deze kredietovereenkomst minimaal 100 procent bedraagt van het krediet dat onder de borgstelling wordt gebracht. De verhouding is dan 1:1. Voor bepaalde categorieën ondernemers geldt een ander percentage. De provisie is verlaagd van 3,9% naar 2%.
Borgstelling MKB-landbouwkredieten (BL) uitgebreid
Deze tijdelijke verruiming richt zich op de reguliere landbouwborgstellingskredieten en houdt in dat de staat voor 70 procent borg staat voor het gehele kredietbedrag dat door de financier wordt verstrekt. Dit is een verhoging van 50 procent. Mkb-landbouwbedrijven kunnen de verruiming gebruiken om bij een financier een overbruggingskrediet of verhoging rekeningcourantkrediet met een maximale looptijd van twee jaar te verkrijgen. Ook een aantal overige voorwaarden is versoepeld.
Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) verruimd en uitgebreid met GO-C
De hoogte van de lening waarvoor de GO garant staat, is verhoogd van 50 miljoen naar 150 miljoen euro. Het garantiepercentage is 50 procent. De verruiming van de GO geldt vanaf 28 maart 2020. Het kabinet heeft besloten tijdelijk een coronamodule voor garantie op bankleningen aan de GO toe te voegen (GO-C). Het garantiepercentage van GO-C zal 80 procent (grootbedrijven met een omzet vanaf 50 miljoen euro), respectievelijk 90 procent (mkb-ondernemingen met een omzet tot 50 miljoen euro) bedragen. GO-C leningen hebben een maximale looptijd van drie jaar. De GO-C zal naar verwachting ook toepasbaar zijn op kredieten die vanaf 24 maart 2020 tot de datum van inwerkingtreding van de regeling zijn verstrekt. Voor 2021 250 miljoen heeft het kabinet euro beschikbaar gesteld. De GO zelf is verlengd tot 1 juli 2023.
Lees: Garantie Ondernemingsfinanciering: dit zijn de voorwaarden
Qredits verlaagt rente en verleent uitstel
Het kabinet ondersteunt Qredits financieel met een aanvullend bedrag van maximaal 6 miljoen euro. Qredits berekent daardoor maximaal 6 maanden een lagere rente van 2 procent en verleent uitstel van aflossingsverplichtingen.
Klein Krediet Corona (KKC) Garantieregeling
De Nederlandse overheid gaat voor 95 procent garant staan voor 750 miljoen aan overbruggingskredieten voor kleine ondernemingen met een relatief kleine financieringsbehoefte (van 10.000 tot 50.000 euro). De lening staat open voor ondernemers met een omzet vanaf 50.000 euro die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die zijn ingeschreven in de KVK voor 1 januari 2019. Voor de KKC is in december 2020 een wijziging opgenomen om een stapeling van KKC-kredieten mogelijk te maken tot het huidige maximum voor KKC-kredieten van 50.000 euro.
De looptijd is maximaal 5 jaar, en de rente bedraagt maximaal 4 procent. Daarnaast betalen ondernemers aan de staat een eenmalige premie van 2 procent als vergoeding. Het feit dat de financiers nog steeds 5 procent van het risico dragen, zorgt voor een zorgvuldige risicobeoordeling, zodat de leningen worden verstrekt aan in de kern gezonde bedrijven met voldoende terugbetaalcapaciteit. Banken houden zich aan de Gedragscode Kleinzakelijke kredietverlening.
Het KKC-overbruggingskrediet kan nu aangevraagd worden. Aanvragen zijn in te dienen via KKC-pagina’s van de betreffende bank, zoals op de volgende pagina’s van de Rabobank, ABN AMRO, ING en Triodos. De regeling sluit per 15 juni 2021.
COL-regeling voor start-ups en scale-ups
De Corona-OverbruggingsLening (COL-faciliteit) is bedoeld voor startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers. Het gaat hierbij om bedrijven, die overwegend met extern eigen vermogen gefinancierd zijn. Daarnaast staat de COL-faciliteit onder condities open voor mkb-ers die de afgelopen jaren hun groei hebben gefinancierd met intern eigen vermogen, zoals ingehouden winsten, en die geen bancaire financieringsrelatie hebben (met uitzondering van een beperkte bancaire rekening-courantverhouding). De Regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) zullen deze kredieten verstrekken.
De Corona Overbruggingslening (COL) die bijdraagt aan de verbetering van de liquiditeitspositie van innovatieve bedrijven (startups en scale-ups) krijgt vanwege het grote aantal ingediende aanvragen een tweede tranche van 150 miljoen euro. Er is een derde tranche vanaf 4 januari 2021 waarvoor 300 miljoen euro beschikbaar is gesteld.
7,6 miljard aan uitbreiding steun- en herstelpakket: dit zijn de regelingen
Het kabinet breidt het steunpakket voor banen en economie fors uit. Het vaccineren is gestart en dat zorgt voor perspectief. Tegelijkertijd is de realiteit dat de coronacrisis inmiddels ook een langlopende economische crisis is, waarbij veel ondernemers en werkenden hard zijn getroffen. Buffers zijn geslonken, reserves zijn opgebruikt. Maatregelen zijn verzwaard en Nederland is in lockdown. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal van 2021.
Tegemoetkoming vaste lasten (TVL)
Het kabinet breidt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) uit, en meer ondernemingen kunnen aanspraak maken op TVL-steun. De nieuwe subsidiepercentages komen voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 uit op 85 procent subsidie van de vaste lasten vanaf 30 procent omzetverlies. De eis van maximaal 250 medewerkers wordt losgelaten. Dat betekent dat ook grotere bedrijven aanspraak kunnen maken op de TVL. Daaraan gekoppeld gaat, vanaf het eerste kwartaal van dit jaar, het maximale subsidiebedrag omhoog van 90.000 euro naar 330.000 euro voor het mkb en 400.000 euro voor het niet-mkb.
Om ook kleine ondernemers zoals kappers en pedicures aanvullend te ondersteunen, gaat het minimale subsidiebedrag omhoog van 750 naar 1.500 euro. Daarnaast onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om meer kleinere ondernemers toegang te geven tot de TVL. Met de uitbreiding van de TVL is een totaalbedrag van ongeveer 3,8 miljard euro gemoeid voor het eerste en tweede kwartaal van 2021.
Voorraadvergoeding detailhandel
Het kabinet verlengt en verhoogt de voorraadvergoeding voor de detailhandel. Vanwege de verlenging van de lockdown zitten veel winkels bijvoorbeeld met moeilijk verkoopbare wintercollecties. De subsidie zal in de eerste twee kwartalen van 2021 neerkomen op een opslag van 21 procent op het vastelastenpercentage in de TVL (voorheen 5,6%), tot maximaal 200.000 euro. De verwachte kosten van deze maatregel zijn 160 miljoen euro.
Er komt een regeling voor starters
Het kabinet voert een regeling in voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen. De precieze invulling wordt nog vastgesteld. De regeling, die zoveel mogelijk wordt gebaseerd op de TVL, geldt zowel voor het eerste als tweede kwartaal van 2021. De referentieperiode voor deze bedrijven zal het derde kwartaal van 2020 zijn. Starters gestart tussen 1 januari en 15 maart 2020 komen ook voor de reguliere TVL in aanmerking in het eerste kwartaal van 2021. In het tweede kwartaal van 2021 kunnen de starters die gestart zijn tussen 1 januari en 15 maart 2020 alleen van de aparte startersregeling gebruikmaken.
Het kabinet hoopt het loket in mei te kunnen openen. Naar verwachting kost deze regeling tussen de 55 en 70 miljoen euro per kwartaal. Starters kunnen ook gebruikmaken van corona-overbruggingskredieten tot maximaal 35.000 euro. Hier is in totaal 70 miljoen euro voor beschikbaar.
NOW en Tozo
De NOW-subsidie waarmee werkgevers hun personeel kunnen doorbetalen, wordt verhoogd. De vergoeding gaat van 80 naar 85 procent van de loonsom. De loonsomvrijstelling blijft tien procent. Vanaf 15 februari kan de NOW worden aangevraagd voor de maanden januari, februari en maart.
Voor de Tozo geldt dat ondernemers deze uitkering vanaf 1 februari 2021 kunnen aanvragen met terugwerkende kracht vanaf de voorafgaande maand: op 1 februari 2021 kan een ondernemer dus Tozo aanvragen vanaf 1 januari 2021. Op 1 maart 2021 kan de Tozo vanaf 1 februari worden aangevraagd.
Per 1 april gaat de verlengde Tozo in. In deze zogenoemde vierde verlenging zou sprake zijn van een vermogenstoets. Het kabinet ziet echter af van de invoering daarvan. Wel zal ook bij Tozo 4 een aanvraag met terugwerkende kracht gelden. Op 1 mei 2021 kan een ondernemer dus Tozo aanvragen vanaf 1 april. Het is niet mogelijk om vanuit Tozo 4 nog aanvragen te doen voor Tozo 3 (in de maanden januari tot en met maart 2021).
Garantiefonds voor evenementen
Er komt een garantiefonds voor evenementen, zodat organisatoren aan de slag kunnen met het plannen en opzetten van bijvoorbeeld festivals, vanaf een moment dat dat weer verantwoord is. Daarbij wordt nu gedacht aan 1 juli. De precieze invulling werkt het kabinet nog uit. Er is minimaal 300 miljoen euro voor gereserveerd.
Belastingmaatregelen
Uitstel van belasting
Het kabinet verlengt de periode dat ondernemers uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen aanvragen tot 1 juli 2021. Ondernemers die nog niet eerder uitstel of verlenging hebben aangevraagd, kunnen dit nu alsnog doen. Voor ondernemers die eerder dit jaar al verlenging hadden gekregen, geldt het uitstel nu automatisch tot 1 juli 2021. De datum waarop ondernemers weer gaan terugbetalen schuift ook op, van 1 juli 2021 naar 1 oktober 2021. Zij krijgen 36 maanden de tijd om de belastingschuld terug te betalen.
Gericht kwijtschelden schulden
De Belastingdienst wil daarnaast samen met schuldeisers en schuldhulpverleners – als onderdeel van het Time-out arrangement (TOA) – soepeler gaan kijken naar het gericht kwijtschelden van (belasting)schulden, voor als een terugbetalingsregeling niet voldoende is. Doel is dat dit in het tweede kwartaal van dit jaar gereed is. De Belastingdienst zal in afwachting hiervan al ingediende saneringsverzoeken aanhouden als de ondernemer daarom vraagt.
Thuiswerkvergoeding
Het is goed mogelijk dat we in de toekomst meer gaan thuiswerken. Daarom onderzoekt het kabinet voor na de crisis de vormgeving van belastingmaatregelen waarmee werkgevers thuiswerkkosten kunnen vergoeden. Daarbij wordt ook gekeken naar de samenhang met bestaande reiskostenvergoedingen.
Verruiming werkkostenregeling
Dit jaar kunnen werkgevers zo’n vergoeding ook via de werkkostenregeling geven. De werkkostenregeling wordt opnieuw verruimd, net zoals vorig jaar. Daarnaast kunnen werkgevers tot 1 april 2021 bestaande vaste reiskostenvergoedingen opnieuw onbelast vergoeden.
Gebruikelijk loon
Ondernemers die als gevolg van de coronacrisis te maken hebben met een omzetdaling, kunnen in 2021 weer het zogenaamde gebruikelijk loon lager vaststellen. Hier zijn wel nieuwe voorwaarden aan verbonden, vergelijkbaar zoals bij andere steunmaatregelen.
Versoepeling urencriterium
Het urencriterium dat geldt om gebruik te maken van bepaalde aftrekposten (zoals de zelfstandigenaftrek) wordt wegens de coronacrisis opnieuw versoepeld tot 1 juli 2021.
Verlenging verschillende andere belastingmaatregelen
Ook verschillende andere belastingmaatregelen worden verlengd tot 1 juli 2021, zoals het btw-nultarief op mondkapjes en het fiscaal mogelijk maken van de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen.
Met de extra belastingmaatregelen is in totaal een bedrag van bijna 900 miljoen euro gemoeid.
Overige maatregelen
Time Out Arrangement (TOA)
Er komt een kredietfaciliteit voor ondernemers die gebruik willen maken van de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA), als onderdeel van het Time Out Arrangement (TOA). De combinatie van krediet en WHOA stelt bedrijven in staat om een doorstart te maken zodra de situatie beter is, zodat er banen behouden blijven. Het kabinet maakt hier 200 miljoen euro voor vrij.
Herverzekering leverancierskrediet
Verzekeraars voelen zich gedwongen de toegekende verzekeringslimieten op bedrijven te verlagen of in te intrekken als gevolg van de toegenomen risico’s. Om dat te voorkomen staat de overheid garant voor deze verzekeringen. Hiermee blijft er vertrouwen in de verschaffing van leverancierskrediet en worden bedrijven bevoorraad. In november kondigde het kabinet aan dat deze garantstelling wordt verlengd tot 30 juni 2021.
Verruiming exportkredietverzekering
De maatregelen voor verruiming van exportkredieten komen erop neer dat ook kortlopende exportkredietverzekeringen worden gedekt (eerder alleen langer dan 2 jaar, nu ook korter dan 2 jaar). Daarnaast zijn de mogelijkheden voor binnenlandse dekking verruimd, is het landenbeleid flexibeler en is voor meer landen dekking te verkrijgen. Ook zijn procedures verruimd, doorlooptijden versneld en wordt een hoger percentage werkkapitaal gedekt.
Banken geven uitstel voor zakelijke financieringen
Banken bieden kleinere ondernemingen in alle sectoren die in de kern gezond zijn, zes maanden uitstel van aflossing op hun lopende leningen. Het gaat om zakelijke financieringen tot 2,5 miljoen euro. Het gaat hierbij om een minimumregeling waarop banken aanvullend maatwerk kunnen leveren voor zakelijke klanten. Hiertoe hebben ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank, Triodos Bank en BNG Bank besloten.
Uitstel van betaling Vroege Fase Financiering en Innovatiekrediet
De overheid verstrekt via de Vroege Fase Financiering (VFF) en het Innovatiekrediet (IK) leningen aan innovatieve en startende ondernemers. Door de coronacrisis zijn de voorwaarden van de betalingsverplichtingen versoepeld.
Diverse financiële maatregelen
Pensioenuitvoerders coulant
Werkgevers kunnen zich melden voor een mogelijke betalingsregeling bij pensioenuitvoerders. Ook is het maken van afspraken over een soepeler betalingstermijn bespreekbaar, binnen de wettelijke mogelijkheden. Dat hebben de Stichting van de Arbeid, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars afgesproken.
Financiële maatregelen zorgaanbieders Zvw en Wlz
Zorgaanbieders en zorgprofessionals zetten alle zeilen bij om tijdens de coronacrisis tijdig noodzakelijke zorg te geven. Zorgverzekeraars en zorgkantoren hebben daarom een pakket maatregelen getroffen zodat de zorgverlening niet onnodig wordt belast met financiële onzekerheden of administratieve beslommeringen.
Financiële maatregelen culturele en creatieve sector
Het kabinet heeft voor de culturele en creatieve sector een aantal specifieke coulancemaatregelen getroffen om aan door de coronacrisis ontstane financiële problemen tegemoet te komen. Ook in het steun- en herstelpakket van eind augustus worden nieuwe maatregelen aangekondigd.
Financiële maatregelen mediasector
Naast de algemene maatregelen uit het noodpakket economie en banen heeft het kabinet twee specifieke maatregelen voor de mediasector getroffen (Tijdelijk Steunfonds voor lokale Informatievoorziening en huis-aan-huis-bladen/lokale publieke omroepen). Het kabinet treft daarnaast een pakket coulancemaatregelen. Ook het SvdJ en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBJP) hebben coulancemaatregelen getroffen. Ook in het steun- en herstelpakket van eind augustus worden nieuwe maatregelen voor de landelijke publieke omroep aangekondigd.
Evenementenbranche
In de evenementenbranche wordt gesproken over nieuwe verzekeringsinstrumenten, waarmee activiteiten mogelijk weer hervat kunnen worden. Mocht blijken dat een rol voor de overheid hierin aantoonbaar doelmatig en wenselijk is, dan zal het kabinet zich daarop beraden.
Reisbranche
Op 29 mei 2020 is de Tweede Kamer geïnformeerd over het kabinetsbesluit om de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) een lening te verstrekken van 150 miljoen euro. Naast SGR bestaan echter nog enkele andere kleine garantiefondsen/regelingen, die zich ten tijde van het uitwerken van de steun aan SGR nog niet bij het Rijk voor steun hadden gemeld. Een drietal fondsen heeft inmiddels aangegeven van eenzelfde soort faciliteit tegen dezelfde voorwaarden gebruik te willen maken, namelijk VZR Garant, het Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators (GGTO) en de Stichting Garantie– en Waarborgfonds Zeilreizen.
Het kabinet onderzoekt verder samen met de reisbranche de haalbaarheid en wenselijkheid van een kredietfaciliteit gekoppeld aan bestaande vouchers. Mocht blijken dat een rol voor de overheid hierin aantoonbaar doelmatig en wenselijk is, dan zal het kabinet zich daarop beraden.
Tegemoetkoming dierentuinen
Dierentuinen zijn zwaar geraakt door de coronacrisis en lijden als gevolg daarvan grote verliezen. Naar verwachting loopt het omzetverlies in 2020 op tot 132 miljoen euro, terwijl de vaste hoge kosten voor specialistische zorg, huisvesting voor de dieren en noodzakelijk onderhoud doorlopen. Faillissement dreigt daardoor voor veel dierentuinen. Dit kan leiden tot dierenleed en euthanasie van gezonde dieren. Dierentuindieren kunnen namelijk niet zomaar herplaatst worden en blijven ook na een faillissement specialistische zorg nodig hebben. Om het dierenwelzijn van dierentuindieren te waarborgen, is extra steun voor dierentuinen noodzakelijk.
Hierom stelt het kabinet in het steun- en herstelpakket van eind augustus totaal maximaal 39 miljoen euro beschikbaar om dierentuinen die faillissement moeten aanvragen financieel te ondersteunen. Alleen instellingen die in het bezit zijn van een dierentuinvergunning, bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan onder SBI-code 91041, en die financieel gezond waren voor de crisis, kunnen aansprak maken op de tegemoetkoming. De precieze invulling van de regeling wordt momenteel uitgewerkt.
Steunmaatregelen amateursport
Het kabinet verlengt de steunmaatregelen voor amateursport en trekt daarvoor 240 miljoen euro uit. Dat geld is voor de Tegemoetkoming Amateursportorganisaties, Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties, en de Specifieke Uitkering voor ijsbanen en zwembaden.
Uitbreiding Stimuleringsregeling E-health Thuis voor coronavirus (SET Covid 19)
Een aanbieder van zorg, jeugdhulp en/of ondersteuning heeft door de beperkingen die de corona-uitbraak oplegt aan zorgverlening thuis, snel behoefte aan meer technologische mogelijkheden om zorg op afstand te kunnen bieden. Aanbieders die rond de coronacrisis extra willen inzetten op digitale zorg op afstand voor thuiswonende cliënten, kunnen in aanmerking komen voor de uitbreiding van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET).
Tijdelijke coronaregeling voor studenten
De tijdelijke coronaregeling voor studenten in mbo, hbo en wo wordt verlengd tot en met augustus dit jaar. Studenten die bij hun afstuderen studievertraging oplopen door de coronamaatregelen en tussen februari 2021 en eind augustus 2021 hun diploma halen, ontvangen een tegemoetkoming in de studiekosten. Ook krijgen alle studenten waarbij tussen oktober 2020 en eind augustus 2021 hun recht op basisbeurs en/of aanvullende beurs afloopt, een financiële tegemoetkoming. Deze tegemoetkoming kost in totaal circa 135 miljoen euro.
Alternatieve regeling voor land- en tuinbouw
Middelgrote land- en tuinbouwbedrijven komen niet in aanmerking voor de verhoging van de TVL door Europese bepalingen. Dat vindt het kabinet geen wenselijke situatie dus werkt het aan een alternatieve regeling die wel mogelijk is binnen de staatssteunkaders.
Compensatie extra uitgaven en derving van inkomsten
De afspraken die met decentrale overheden zijn gemaakt over compensatie van extra uitgaven en derving van inkomsten, worden verlengd naar het tweede kwartaal van 2021.
Gepubliceerd op 23 maart 2020, geactualiseerd op 25 maart 2021.