
Een achteraf opgemaakte kilometerregistratie om bijtelling voor privégebruik te voorkomen kan voldoende zijn, mits de administratie zodanig op orde is dat aannemelijk kan worden gemaakt dat een voertuig niet privé wordt gebruikt. Twee rechtszaken van het afgelopen jaar bevestigen dat.
Dga’s en werknemers die een (bestel)auto ter beschikking krijgen gesteld van de werkgever dienen een sluitende kilometerregistratie bij te houden indien zij geen bijtelling wegens het privégebruik van de auto willen krijgen. Zij moeten met een sluitende kilometerregistratie kunnen aantonen dat er op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé wordt gereden met de (bestel)auto van de zaak.
Achteraf wel als bewijs
Dit is een zware bewijslast die ligt bij de belastingplichtige. Hij dient namelijk aannemelijk te maken dat de werkgever terecht geen bijtelling heeft berekend voor het privégebruik van de auto. Indien de inspecteur van mening is dat dit onvoldoende is aangetoond kan hij een naheffingsaanslag opleggen. Het volstaat in beginsel niet om met een achteraf opgemaakte kilometerregistratie aan te tonen dat er minder dan 500 kilometer privé is gereden met de auto.
In een uitspraak van 26 mei 2020 van het Hof Arnhem-Leeuwarden is geoordeeld dat een achteraf opgemaakte kilometerregistratie wel mag worden gebruikt als bewijs dat de bijtelling achterwege mag blijven. In deze casus maakte belastingplichtige het aannemelijk dat er geen bijtelling toegepast hoefde te worden door het aantonen van facturen, foto’s, het Tellerraport van de RDW, en een werkplaatsbon. Hierdoor achtte het Hof aannemelijk dat er minder dan 500 kilometer privé is gereden zodat dat de bijtelling achterwege mocht blijven.
Voldoende onderbouwing
Ook de rechtbank Noord-Nederland heeft in een uitspraak van 17 december 2020 geoordeeld dat een achteraf opgemaakte registratie met aannemelijk bewijs voldoende kan worden geacht om bijtelling achterwege te houden. Belastingplichtige hoefde in casu niet tot op de kilometer nauwkeurig te bewijzen dat hij minder dat 500 kilometer privé had gereden, zolang hij maar voldoende kon onderbouwen dat het aannemelijk is dat hij in desbetreffende jaren minder dan 500 kilometer privé heeft gereden. Hoewel de belastingplichtigen er in deze zaken goed wegkwam, blijft het dringende advies: zorg voor een sluitende kilometeradminstratie!
Auteur: Mr. Geert de Jong, Bureau Vaktechniek Fiscaal van Grant Thornton Accountants en Adviseurs (BVTFiscaal@nl.gt.com).
Dit artikel is verschenen in cm: 2021, afl. 2.