
Een uitspraak van de Commissie van Beroep (CvB) van Kifid voor consumenten die te veel betaalden over hun doorlopende krediet bij ABN Amro lijkt goed nieuws voor honderden ondernemers in Nederland. Net als bij de particuliere klagers over de rentebepaling van de bank daalde hun rente niet mee met de markt en betaalden ze sinds de economische crisis tienduizenden euro’s aan rente te veel.
Deze getroffen ondernemers kwamen vorig jaar, toen banken uitstel van betaling verleenden wegens de coronacrisis, niet in aanmerking voor dit uitstel. De wellicht onterechte renteafschrijvingen moesten toch doorgaan. Stichting Shureluck deed na klachten samen met het televisieprogramma Kassa onderzoek en merkt op dat toen de ECB de rente verlaagde in 2008 de ABN Amro dat ook had moeten doen.
Geen goede onderbouwing rentebeleid
De organisatie staat 400 ondernemers bij die met het rentebeleid in diepe problemen zijn beland. Sommigen leven onder de bijstandsgrens. Shureluck heeft een advocatenkantoor ingeschakeld om het teveel aan rente terug te eisen van de bank. Volgens de advocaat heeft ABN Amro geen goede onderbouwing van zijn rentebeleid en deze uitspraak voor de rente bij particuliere klanten bij Kifid lijkt dat te bevestigen. De beroepscommisie van het financiële klachtenorgaan geeft alvast een aantal klanten die hierover klagen gelijk. ‘Volgens de bank mag zij de rente naar eigen goeddunken binnen redelijke grenzen aanpassen. Deze vrije uitleg volgt de Commissie van Beroep niet,’ aldus Kifid. ‘Het is een uitleg die voor de consument niet-transparant is en die het evenwicht in rechten en plichten tussen consument en bank zou verstoren in het nadeel van de consument.’
Rente moet herberekend
‘Evenals in eerdere uitspraken concludeert de Commissie van Beroep dat bij een doorlopend krediet de consument redelijkerwijs mag verwachten dat het rentetarief van zijn krediet stijgt en daalt naarmate de relevante marktrente in het algemeen stijgt en daalt. Dit zou anders zijn, wanneer de bank vóór het sluiten van de kredietovereenkomst de consument heeft geïnformeerd dat het kan zijn dat de rente niet meebeweegt met de relevante marktrente, en waarom en in welke omstandigheden dat zou kunnen.’ In de uitspraak stelt het CvB dat de bank voor de periode augustus 2010 tot juni 2018 de rente per drie maanden moet herberekenen. ‘Daarbij geldt als uitgangspunt de DNB-rentereeks voor doorlopende kredieten voor consumenten. Wanneer uit de herberekening blijkt dat de consument meer heeft betaald dan de bank in rekening mocht brengen, dan moet de bank de te veel betaalde rente terugbetalen.’ De claimsorganisatie van de Consumentenbond schat dat 80.000 Nederlanders schade hebben ondervonden van de ABN Amro en overweegt een miljoenenclaim in te dienen namens gedupeerde consumenten.
Lees ook: Excel-tip: 7 functies om rente te berekenen