
De nieuwe pensioenwet treedt een jaar later in werking dan eerder verwacht. Het plan was om de wet in te laten gaan op 1 januari 2022, maar dat wordt nu 1 januari 2023. Wel is het nog steeds de bedoeling dat uitvoerders op 1 januari 2026 overgestapt zijn, hoewel ook die deadline een jaar wordt opgerekt.
Partijen krijgen maximaal vier jaar de tijd om hun regeling aan te passen naar de nieuwe wet. Dat betekent dat uiterlijk 1 januari 2027 alle plannen geïmplementeerd moeten zijn. De nieuwe wet wordt een jaar uitgesteld omdat het kabinet en stakeholders, bijvoorbeeld behalve pensioenuitvoerders de Belastingdienst en de AFM, meer tijd nodig hebben om de complexe materie te beoordelen.
>> Meer over het huidige concept en wat dit betekent voor uw bedrijf en het pensioen: Het pensioenakkoord: wat is de rol van uw bedrijf en welk keuzes moet u maken?
Voorstel pensioenwet
De komende tijd komen er uitvoeringstoetsen van de Belastingdienst en de AFM. Daarna geven het College voor de Rechten van de Mens en de Raad voor de rechtspraak adviezen. Vervolgens gaat het wetsvoorstel nog naar de Raad van State. De minister verwacht daarom pas begin volgend jaar een voorstel bij de Tweede Kamer in te kunnen dienen. ‘Het gaat om grote belangen en complexe materie. Daarvoor is een adequate termijn nodig. Ik acht inwerkingtreding van het nieuwe pensioenstelsel uiterlijk per 1 januari 2023 realistisch,’ aldus Koolmees.
Nieuwe pensioenregelingen
Dit jaar zijn al wel drie afspraken uit het pensioenakkoord in werking getreden: het bedrag ineens bij pensioendatum, de tijdelijke vrijstelling van de RVU-heffing om zware beroepen te ontzien en verlofsparen. De minister belooft nog voor de zomer te komen met een inventarisatie van cao’s en het gebruik van de nieuwe afspraken daarin.
>> Hoe zit het met de tijdelijke RVU-vrijstelling en wat zijn de spelregels? Zo werkt de tijdelijke versoepeling van de RVU-heffing