
Een advies aan de Hoge Raad stelt dat horecaondernemers die hun omzet zagen verdampen tijdens de lockdown recht hebben op huurkorting. Daarbij wordt uitgegaan van een 50/50-verdeling, maar wordt wel vaste lasten-steun TVL van de korting afgetrokken.
De procureur-generaal beantwoordt prejudiciële vragen naar aanleiding van een rechtszaak tussen cafébezitter Heineken en een Limburgse rechtbank. Heineken eiste een halvering van de huurprijs tussen half maart en juni 20202, vanwege de door de overheid opgelegde beperkingen waardoor de panden gesloten moesten worden. De kantonrechter in deze zaak bepaalde dat de gebruikelijk wordende halvering van de huur onvoldoende juridisch onderbouwd is en vroeg om advies bij de Hoge Raad.
Lees ook: Corona: dit zijn de financiële regelingen voor ondernemers, bedrijven en zzp’ers (update)
Onvoorziene omstandigheid
Net als in een eerdere Haagse rechtszaak, vindt de procureur-generaal dat de lockdown een onvoorziene omstandigheid is onder het Burgerlijk Wetboek. Dat heeft als gevolg dat het huurgenot niet is wat de ondernemer had verwacht bij het aangaan van het huurcontract en dat heeft een impact op de overeenkomst. In beginsel hebben bedrijven die door de lockdown zijn getroffen recht op een huurkorting, zo luidt het advies.
Lees ook: 10 financiële coronamaatregelen die nog in het vierde kwartaal gelden
Verdiscontering TVL
Maar het advies stelt ook dat andere coronasteun, met name de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) verrekend mag worden met deze korting. Dat was ook de uitkomst van het Gerechtshof Amsterdam in hoger beroep van een verhuurder tegen de toepassing van de halvering van de huurprijs bij een Amsterdams hotel. Het Hof bepaalde in die zaak dat het hotel recht had op de huurkorting die overbleef na aftrek van de TVL.
‘De coronacrisis kan in beginsel leiden tot een tijdelijke huurprijsvermindering die is gebaseerd op het nadeel dat de huurder lijdt als gevolg van het aan de coronacrisis toe te rekenen, voldoende ernstige omzetverlies van de huurder in de gehuurde zaak,’ aldus de procureur-generaal bij de Hoge Raad. ‘Bij de bepaling van het nadeel kan het door de huurder ter zake van het gehuurde ontvangen bedrag aan Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) worden verdisconteerd.’
Lees ook: Zo vraagt u TVL aan
Gedragen door huurder en verhuurder
Het omzetverlies voor de lockdown wordt dus in principe gedragen door beide partijen. Daarbij gaan huurder en verhuurder uit van een 50/50-verdeling van de huur om de gevolgen van de lockdown te dragen, tenzij er een andere reden is dat de prestaties van huurder en verhuurder om een ander uitgangspunt vragen.
