
Een ondernemer die weigerde te betalen voor het doen van aangifte met elektronisch paspoort eHerkening, krijgt gelijk van de rechter in een zaak tegen de Belastingdienst. Er is momenteel geen wettelijke grond voor de betalingsplicht waar ondernemers nu mee te maken krijgen.
Ondernemers moeten sinds 2020 loonaangifte doen via de portal Mijn Belastingdienst Zakelijk. Eenmanszaken en zzp’ers kunnen daarbij inloggen met DigiD, maar elke andere onderneming is verplicht eHerkenning te gebruiken. Omdat dit niet gratis is, heeft de overheid een compensatieregeling in het leven geroepen.
Ruzie met fiscus
Een ondernemer krijgt het aan de stok met de fiscus omdat ze geen aangifte meer kan doen volgens de oude, gratis methode. Ze krijgt daarom een naheffingsaanslag van 1.000 euro. Daar is ze het niet mee eens en stapt naar de rechter. Volgens haar kan deze verplichting niet door de beugel omdat de Wet digitale overheid nog niet in werking is getreden. Deze wet, die onder meer beveiliging van zulke aangifteportals regelt, gaat op z’n vroegst per 1 juli 2022 van start. Per ministeriële regeling zou het niet mogen om een inlogmiddel aan te moeten schaffen bij een commerciële partij, zo stelt de ondernemer in haar bezwaar.
Geen wettelijke basis
De Rechtbank Gelderland bepaalt dat er inderdaad geen grondslag is voor een betalingsverplichting en geeft haar onomwonden gelijk: ‘Eiseres wilde wel aan haar aangifteplicht voldoen, maar kon dit zonder eHerkenning niet. Dit klemt omdat voor het verplicht stellen van het gebruik tegen betaling van eHerkenning iedere rechtsgrond ontbreekt. Onder deze omstandigheden staat het verweerder naar het oordeel de rechtbank dan ook niet vrij een naheffingsaanslag op te leggen.’
Compensatieregeling onvoldoende
Ook de compensatieregeling mag niet baten. De regeling die de verplichting om eHerkenning bij een commerciële partij af te nemen heeft geen juiste wettelijke basis, oordeelt de rechter. ‘Daaraan doet niet af dat de aangifteplichtigen, achteraf, een deel van hun kosten voor eHerkenning (tijdelijk) vergoed kunnen krijgen.’