Excel bevat een hele reeks functies die gebruikers kunnen inzetten om snel berekeningen uit te voeren op basis van datuminvoer. Cm: licht er 4 van toe.
WERKDAG (WORKDAY)
Deze functie kijkt naar het aantal werkdagen na een gedefinieerde startdatum en geeft vervolgens de gewenste einddatum na deze periode. Het is dus een functie zoals DAG (DAY), maar laat daarbij de weekenden buiten beschouwing. Feestdagen zijn als optionele parameter toe te voegen om deze ook te negeren. Stel, we hebben onderstaand staatje met vakantieplanningen van werknemers met in de kolom B de startdatum en in kolom B het aantal dagen dat wordt opgenomen:

Wat is, gezien deze parameters, de einddatum van deze vakanties? Daarvoor hebben we de argumenten begindatum en dagen nodig voor de functie, die in kolommen B en C staan. Voor de rij Annie (rij 2) wordt de formule =WERKDAG(B2;C2) (=WORKDAY(B2,C2)). De functie geeft dan een serieel getal terug, wat het datumgetal is waar Excel mee rekent. Om deze aan te passen, zet u de notitie van deze kolom om naar ‘Datum’ onder Celeigenschappen > Getal (Format Cells > Number).

Lees ook: Excel-tutorial: Weeknummer omzetten naar datum
NETTO.WERKDAGEN (NETWORKDAYS)
Andersom heeft u misschien een overzicht van begindata en einddata en wilt u weten hoeveel werkdagen daar precies tussen zitten. Daarvoor gebruikt u de functie NETTO.WERKDAGEN (NETWORKDAYS). Om dit te illustreren, gebruiken we weer het vakantiedagenoverzicht, maar deze keer met alleen begin- en einddata.

Om het aantal dagen te berekenen, gebruikt u de parameters begindatum (B) en einddatum (D). De formule in C2 wordt dan =NETTO.WERKDAGEN(B2;D2) (=NETWORKDAYS(B2,C2)). NETTO.WERKDAGEN telt zowel de begindatum als de einddatum mee, dus tot en met de einddatum. Mocht dat niet gewenst zijn, omdat de einddatum tevens de startddatum van de nieuwe periode is, trekt u 1 af na de parameters van de formule, zoals in dit voorbeeld.

LAATSTE.DAG (EOMONTH)
Gebruik deze functie om de uiterste vervaldatum aan te geven een x-aantal maanden na het ingeven van een datum. Heeft u bijvoorbeeld rekeningen die uiterlijk op de laatste dag van de maand 2 maanden na de factuurdatum binnen moeten zijn, dan gebruikt u LAATSTE.DAG(A2;2) (EOMONTH(A2,2)) waarbij A2 de factuurdatum bevat.
DATUMVERSCHIL (DATEDIF)
Deze feature bestaat ter ondersteuning van het ter ziele gegane spreadsheetprogramma Lotus 1-2-3. Excel heeft deze feature verstopt, omdat Microsoft liever niet heeft dat mensen het nog gebruiken. Deze functie is dan ook niet beschikbaar in Excels hulpmiddelen voor formules. Mensen die zijn begonnen met spreadsheets in de jaren 80 en 90 zullen zich echter comfortabel voelen met het werken met DATUMVERSCHIL.
De syntaxis is DATUMVERSCHIL(begindatum;einddatum;eenheid) (DATEDIF(start_date,end_date,unit)) Deze functie is in zijn opzet niet zo Microsoft Excel en dat zit hem in de laatste parameter, de eenheid. Die bepaalt u namelijk met een specifieke letter(reeks), bijvoorbeeld MD voor de dagen verschil tussen de begindatum en einddatum. Dit zijn de argumenten die u kunt gebruiken:
Y | Het aantal volledige jaren in de periode. |
M | Het aantal volledige maanden in de periode. |
D | Het aantal dagen in de periode. |
MD | Het verschil tussen de dagen in begindatum en einddatum. De maanden en jaren van de datums worden genegeerd. Belangrijk: Er wordt afgeraden het argument MD te gebruiken, omdat deze bekende beperkingen kent. |
YM | Het verschil tussen de maanden in begindatum en einddatum. De dagen en jaren van de datums worden genegeerd. |
YD | Het verschil tussen de dagen van begindatum en einddatum. De jaren van de datums worden genegeerd. |
Net als in voorgaande functies kunt u met celverwijzingen werken (=DATUMVERSCHIL(B2;D2;”D”)), met de parameter tussen aanhalingstekens en data tussen aanhalingstekens “DD-(M)M-JJJJ”, of met data als seriële getallen, bijvoorbeeld 44645 voor 25 maart 2022 (het aantal dagen sinds 1 januari 1900 en het getal waarmee Excel in de achtergrond berekeningen uitvoert).
Een volledig overzicht van datum- en tijdfuncties in Excel vindt u bij Microsoft.
cm:Excel
Dé nieuwsbrief voor de financial die meer wil weten over Excel. In de maandelijkse nieuwsbrief staat informatie over nieuwe toepassingen, handigheidjes, tips en trucs en opleidingen.Schrijf u vandaag nog in voor onze gratis Excel nieuwsbrief!