
Ondernemers die het financieel zwaar hebben, zoeken normaliter in eerste instantie hulp bij eigen medewerkers, het persoonlijke netwerk en bij de accountant. In de coronacrisis was dat minder vaak het geval en zochten ondernemers vaker informatie en hulp bij overheidsinstellingen en banken. Maar ze voelden zich daar uiteindelijk niet geholpen.
Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van VNO-NCW en MKB Nederland. Eigen medewerkers, vrienden of familie, en de accountant bieden volgens ondernemers doorgaans de meeste steun. Vakbonden, franchisegevers en coaches komen laag uit de bus in het onderzoek. Persoonlijke steun wordt dan ook het meest gewaardeerd. Opvallend is dat tijdens de coronacrisis juist meer banken werden opgezocht dan medewerkers. De onderzoekers vermoeden dat ondernemers de extra last van de onzekere situatie niet op de schouders van medewerkers willen laten vallen.
Nauwelijks hulp bank
Normaliter staat de bank op de zesde plaats in de lijst van plekken waar ondernemers hulp zoeken, maar in de crisis stond de bank op de vierde plek. Eigen medewerkers staan normaal gesproken op één, maar die zakten in coronatijden naar de tweede plaats. Maar: ‘Hoewel een aanzienlijk deel ondernemers hulp heeft gezocht bij hun bank, heeft dat veel ondernemers nauwelijks geholpen.’ Uiteindelijk geven ondernemers aan dat ook tijdens de crisis ze het meest zijn geholpen door medewerkers, vrienden en familie en opvallend genoeg de franchisegever – waar normaal gesproken weinig hulp van verwacht wordt.
Geen positieve rol overheid
Vooral de onvoorspelbaarheid van de maatregelen drukte zwaar op ondernemers en was schadelijk voor hun bedrijf. ‘Daarmee kan je zeggen dat de overheid, ondanks alle financiële ondersteuning aan bedrijven, een belangrijke en zeker niet altijd positieve rol heeft gespeeld in de ondersteuning tijdens de crisis,’ staat te lezen in het onderzoek. ‘Slechts een minderheid van de ondernemers geeft ook aan dat de overheid hen heeft kunnen helpen.’