
Volgens herstructureringsanalisten krijgt Nederland in het laatste kwartaal van 2022 te maken met een faillissementsgolf. Ondernemers hebben niet alleen te maken met krimpende marges door stijgende kosten vanwege de inflatie, ook moet de soms aanzienlijke coronaschuld bij de Belastingdienst vanaf oktober worden terugbetaald.
Meer ondernemers komen naar verwachting later dit jaar bij bijzonder beheer-afdelingen terecht. Volgens de experts die PwC ondervroeg wordt het niet kunnen terugbetalen van de belastingschuld de belangrijkste financiële oorzaak voor de instroom van bijzonder beheer-dossiers. ‘Ook het kabinet houdt hier rekening mee; het verwacht dat een kwart tot een derde van de bedrijven de opgebouwde belastingschuld niet volledig zal kunnen terugbetalen,’ aldus Erik in ’t Groen, herstructureringsexpert bij PwC.
Krappe marges
Daarnaast brengen de stijgende energiekosten en grondstofprijzen door de oorlog in Oekraïne meer bedrijven in de problemen. Volgens de groep van onder meer herstructureringsexperts, insolventieadvocaten, investeerders en bijzonder beheer-bankiers krijgen vooral ondernemers in de industriesector hier last van. Met name het mkb in deze sector heeft heel dunne marges en omdat de stijgende kosten niet altijd geheel kunnen worden doorberekend, zitten zij in een financieel lastig parket.
Problemen komende twee à drie jaar
De hoge inflatie wordt momenteel als belangrijkste oorzaak gezien van de instroom van bijzonder beheer-klanten. ‘Dit wordt vooral gedreven door hogere energieprijzen, waarbij de prijs van gas en steenkool in de weken na de inval in Oekraïne zelfs meer dan verdubbeld is’, vertelt PwC’s herstructureringsexpert Edwin van Wijngaarden. ‘Een groot deel van ons panel verwacht dat deze problemen minimaal de komende een tot twee jaar aanblijven, en dat met name de energie-intensieve industriesector het meest geraakt wordt. Niet alle ondernemingen zullen in staat zijn de kostenstijgingen door te belasten aan hun klanten.’
Historische daling gevolgd door stijging
Tijdens de coronapandemie daalde het aantal faillissementen tot ver beneden gebruikelijke niveaus. Volgens het CPB is dat een indicatie dat een deel van de coronasteun niet goed terechtkwam en dat bedrijven die normaliter niet levensvatbaar hadden gebleken door de steun overeind werden gehouden. Het eerste teken dat deze situatie gecorrigeerd gaat worden was dat de faillissementen begonnen te stijgen in mei, nadat de steun afliep in april. Maar nog steeds is het aantal faillissementen laag. Daar komt de komende maanden verandering in als Nederland een inhaalslag maakt.