
Het wetsvoorstel voor de ‘Wet werken waar je wilt’ is aangenomen door de Tweede Kamer en gaat nu naar de Senaat ter goedkeuring. Wat is deze wet precies en voor wie geldt dit? Cm: geeft antwoord op vijf vragen.
Wat houdt de wet in?
Tijdens de coronacrisis is werken zodanig veranderd dat thuiswerken niet alleen maar een optie is, maar een noodzaak voor menig werknemer. In de huidige Wet flexibel werken kunnen werknemers een verzoek tot thuiswerken indienen, dat een werkgever vervolgens onderbouwd kan afwijzen in overleg met de werknemer. Afwijzen van zo’n verzoek ging redelijk eenvoudig. Met de nieuwe wet moeten bedrijven voortaan een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang hebben om zo’n verzoek af te mogen wijzen.
Wat is een ‘zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang’?
Voor deze definitie grijpt de regering terug naar eerdere bepalingen in het arbeidsrecht, zo blijkt uit de memorie van toelichting bij de wet. ‘Bij zwaarwegende bedrijfsbelangen moet worden gedacht aan economische, technische of operationele belangen die ernstig zouden worden geschaad indien het verzoek zou worden gehonoreerd, zo blijkt uit de wetshistorie.’
Bij de redenen om een verzoek tot verandering van arbeidsplaats te weigeren kun je dus denken aan arbeid dat alleen op de locatie verricht kan worden, bijvoorbeeld chauffeurs, bouwpersoneel, machinisten, et cetera. Maar ook zware eisen aan de beroepsgroep, onder meer compliance onder financiële wetgeving, kunnen een reden zijn. ‘De bewijslast van deze zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen ligt bij de werkgever. Hierdoor wordt het uitgangspunt voor de toekenning van de aanpassing van de arbeidsplaats ook “ja, tenzij”.’
Hoe helpt deze wet hybride werken verder?
De wet zorgt voor duidelijke criteria voor werkgevers en werknemers wat betreft hun arbeidsplaats. Het wordt daarom inzichtelijker waarom er wel of niet op een andere locatie gewerkt kan worden, omdat de spelregels helder zijn. Bovendien bevordert de wet de dialoog tussen personeel en bestuur over de inzet van arbeid.
Voor wie geldt deze wijziging?
De Wet werken waar je wilt gaat gelden voor bedrijven met 10 of meer werknemers, maar niet voor mensen die werkzaamheden buiten de EU verrichten.
Wanneer gaat deze wet in?
Het voorstel is inmiddels goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar moet nu nog door de Eerste Kamer. Eind september volgt een onderzoek van een commissie en daarna kan de wet in de senaat worden besproken, op z’n vroegst in het laatste kwartaal. Na goedkeuring gaat de wet in bij publicatie in de Staatsbladen.