Excel bevat een aantal tools om voorspellingstabellen en -grafieken eenvoudig op te tuigen. Cm: heeft deze de afgelopen tijd uitgebreid besproken en zet ze hier voor u op een rij.
Excel bevat een aantal verschillende handigheden om voorspellingen te maken. Deze tools zijn beschikbaar op het tabblad Gegevens (Data) en het onderdeel Voorspellingen (Forecast). Een krachtige set hulpmiddelen is het drietal features bij Wat-als-analyse (What-If Analysis). In dit overzichtsartikel bespreken we kort de verschillen en mogelijke toepassingen.
Simpel bijstellen
De simpelste functie van deze set tools is Doelzoeken (Goal Seek). Hiermee kunt u de waarde van één item automatisch aanpassen om een bepaald eindresultaat te behalen. Excel zoekt dan zelf de waarde die benodigd is. Wanneer u meerdere items wilt aanpassen, kunt u de geavanceerdere feature Oplosser gebruiken. Deze tool kan heel complex zijn, maar als flexibeler alternatief voor Doelzoeken is het een goede manier om enigszins bekend te raken met Oplosser (Solver). In dit artikel leest u uitgebreid over deze functie. Een beetje rondspelen met Doelzoeken en Oplosser is niet alleen leuk, het is ook leerzaam.
Prognoses maken
Excel kan automatisch een prognose genereren. Het programma extrapoleert dan een verwachting op basis van historische gegevens. Dit scheelt een hoop handwerk. Deze feature is beschikbaar onder Prognosewerkblad maken (Create Forecast Worksheet). De software kan rekening houden met seizoenspatronen en gegevens aanpassen met een bereik van betrouwbaarheid van de voorspelling. Een lagere betrouwbaarheid levert dan een ‘pluim’ op met een breder bereik. Voor deze feature geldt dat hoe meer historische gegevens er beschikbaar zijn, hoe accurater de software potentiële ontwikkelingen voorspelt.
Scenario’s ontwikkelen
De ingebouwde tool Scenariobeheer (Scenario Manager) geeft een handig overzichtsblad van verschillende scenario’s op basis van ingevoerde gegevens. Met deze wat als-feature ontwerpt u verschillende prognoses op basis van verwachtingen, bijvoorbeeld met een negatief scenario, een middenscenario en een optimistisch scenario. Het Overzichtsrapport dat Excel genereert, geeft de resultaten van deze netjes naast elkaar weer zonder dat u nog meer aparte tabellen hoeft aan te maken. In dit artikel leest u daar meer over.
Ook de tool Gegevenstabel (Data Table) kan een handig hulpmiddel zijn bij het bouwen van scenario’s. Hiermee ziet u overzichtelijk hoe een reeks wijzigingen in variabelen van een formule het resultaat beïnvloeden. Een veelgebruikte toepassing van Gegevenstabel is een oplossing met de functie BET. Daarmee gebruikt u verschillende rentepercentages en termijnen uit een tabel als invoer, waarna het eenvoudig is om een tabel te ontwikkelen met tal van verschillende scenario’s van de bedragen die bereikt worden met deze variabelen. Of door percentages en een bedrag te gebruiken als invoer, waardoor u overzichtelijk ziet hoeveel termijnen in welke combinaties van bedrag en rentepercentage vereist zijn.
Voorspellen in Excel
- Doelzoeken zorgt ervoor dat u ziet welke waarde u zou moeten behalen om een bepaald resultaat te genereren. U gaat daarbij uit van een doel en Excel zoekt uit wat er vervolgens dient te veranderen aan een element om dat target te behalen.
- Scenariobeheer biedt u de optie om verschillende scenario’s met elkaar te vergelijken, zodat u een worst-case, best-case en enkele opties daartussen genereert in een tabel.
- Gegevenstabel is een uitgebreidere scenariotool om te kijken wat er gebeurt als u verschillende inputs verandert, bijvoorbeeld een oplopend rentepercentage in combinatie met een aflopend korter tijdspad.
- Voorspellingblad extrapoleert snel en eenvoudig een prognose op basis van historische gegevens.
cm:Excel
Dé nieuwsbrief voor de financial die meer wil weten over Excel.
In de maandelijkse nieuwsbrief staat informatie over nieuwe toepassingen, handigheidjes, tips en trucs en opleidingen.
Schrijf u vandaag nog in voor onze gratis Excel nieuwsbrief!