
Het minimumloon en de reiskostenvergoeding gaan omhoog. Het zijn twee van de aangekondigde wijzigingen uit de Prinsjesdagstukken. Cm: zet ze voor u op een rij.
Verhoging minimumloon
Het wettelijk minimumloon gaat de komende jaren stijgen om werken meer lonend te maken ten opzichte van het krijgen van een uitkering. Het is gebruikelijk dat de overheid het minimumloon elk half jaar (minimaal) aanpast, maar er komt nu een extra toename. De inflatie en de oplopende energierekening worden genoemd als redenen voor de verhoging. Per 2023 zal de verhoging met 10 procent toenemen. Dat betekent dat een 21-jarige een minimumloon ontvangt van 14 euro per uur.
Beperking 30-procentregeling
Mensen uit het buitenland die in Nederland werken kunnen maximaal dertig procent van hun loon onbelast ontvangen. De overheid komt expats zo tegemoet bij extra kosten die ze moeten maken om in Nederland te werken, ook wel ‘extraterritoriale kosten’ genoemd. Deze regeling wordt beperkt vanaf 2024 (waarschijnlijk). De regeling wordt gemaximeerd op wat ze noemen de Balkenendenorm, die in 2022 is vastgesteld op 216.000 euro. Grootverdieners zullen dan geen gebruik meer kunnen maken van de regeling. De wijziging zal de meeste expats niet raken, omdat zij de loonnorm niet overschrijden.
Verhoging reiskostenvergoeding
Het kabinet komt werknemers tegemoet door de onbelaste reiskostenvergoeding wettelijk te verhogen. Al jaren is de standaardvergoeding 19 cent per kilometer, maar dit bedrag blijkt al jaren niet dekkend vanwege stijgende benzinekosten. De onbelaste reisvergoeding zou al langzaam omhoog gaan komende jaren, maar die verhoging is naar voren gehaald. Wettelijk zal er per 2023 een reiskostenvergoeding van 21 cent per kilometer worden gerekend. Per 1 januari 2024 0,22 cent per kilometer.
Thuiswerkvergoeding omhoog
De fiscale vrijstelling voor een thuiswerkvergoeding gaat in 2023 omhoog. Op dit moment is die vergoeding 2 euro, dat stijgt naar 2,13 euro. Die stijging gebeurt op basis van een indexatie, alleen, die indexatie houdt geen rekening met de gestegen gasprijzen. Het Nibud berekende in maart al dat het een werknemer door de energieprijzen gemiddeld 3,05 euro per werkdag kost om thuis te werken. Toch heeft het kabinet ervoor gekozen om het niet verder te verhogen dan 2,13 euro.
Zelfstandigenaftrek versneld afgebouwd
Om het verschil tussen zelfstandigen en werknemers te verkleinen, wordt een fiscaal voordeel voor zelfstandigen afgebouwd: de zelfstandigenaftrek. Dit was al aangekondigd in de Belastingplannen van 2020 en 2021, maar in het nieuwe Belastingplan staat dat het versneld afgebouwd gaat worden. De zelfstandigenaftrek wordt in 2026 teruggebracht naar 1.200 euro en in 2027 verder verlaagd naar 900 euro.
