
Er is de laatste weken veel om te doen, de excessen van onveilige werkomgevingen in de media- en televisiewereld, die groots naar buiten zijn gebracht. Het is een (beer)put die open is gegaan door de uitzending van BOOS in januari dit jaar en de #Metoo affaire. Dit had een enorm domino-effect tot gevolg van meldingen bij andere organisaties en een krachtige publieke opinie over grensoverschrijdend gedrag.
De publieke opinie is dat sociale veiligheid op het werk of in je werkomgeving een must is voor je persoonlijke wellbeing en een gezonde werkcultuur. Toch is dat niet voor iedereen de normaalste zaak op hun werk. Uit een onderzoek van Trouw bleek dat ruim drie miljoen werkenden te maken hebben met een vorm van intimidatie. In de CNV-enquête, uitgevoerd onder 2400 werkenden, zegt 22 procent te maken te hebben of te hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. 40 Procent van deze groep is geconfronteerd met verbale agressie op het werk. Schokkende cijfers! Waaruit ook blijkt, dat het grensoverschrijdend gedrag verder reikt dan de studio’s van Hilversum.
Belangrijke rol voor leiderschap
Wanneer je niet voldoende in je mensen investeert of ziet dat zij het allergrootste kapitaal zijn in je organisatie, zeker in deze tijd met deze arbeidsmarktkrapte, dan heb je nog wel iets te doen. Diverse onderzoeken tonen aan, dat slecht leiderschap zorgt voor stress, demotivatie en daarmee een hoger ziekteverzuim en verloop. Een medewerker verlaat zelden een organisatie vanwege de organisatie. 40 Procent van de medewerkers geeft aan zijn organisatie te verlaten vanwege slecht management. 92 Procent geeft aan nog bij hun bedrijf te zijn gebleven, wanneer er meer empathie zou zijn geweest vanuit het management. De hiërarchie binnen organisaties is met veel hoogopgeleide professionals enorm veranderd, alleen is het leiderschap van managers daar niet in alle organisaties meegegroeid.
Een goede manager heeft een enorm positief effect op het welzijn van de werknemers op het werk. Van de werknemers met een goede manager gaat slechts 7 procent op zoek naar een andere baan. Goede managers geven prioriteit aan Werkgeluk en Wellbeing van hun medewerkers. Zij creëren een cultuur waar ontwikkeling centraal staat en fouten gemaakt mogen worden, geven vertrouwen aan hun medewerkers en zijn in staat op een effectieve wijze een feedbackcultuur te ontwikkelen.
Dienend leiderschap
Wil je in je stijl van leidinggeven aansluiten op de behoefte van deze tijd, investeer dan in de ontwikkeling van je managementstijl binnen je organisatie. Waar traditioneel vooral vanuit macht en zeggenschap leiding wordt gegeven, deelt een dienend leider juist zijn of haar macht. Je kunt ook wel zeggen; leidinggeven vanuit kracht in plaats van macht. De leidinggevende zet daarbij de behoeften van anderen op de eerste plaats en helpt hen om zich te ontwikkelen en zo goed mogelijk te presteren in een prettige werksfeer. Een dienend leider onderzoekt wat een individu of team nodig heeft en helpt hen door hierin te faciliteren. Dienend leiderschap vertoont raakvlakken met onder meer verbindend leiderschap, situationeel leiderschap en coachend leiderschap.
Zes tips voor de ontwikkeling in dienend leiderschap:
- Stel de (persoonlijke) ontwikkeling van de medewerkers centraal
- Spreek je waardering uit voor de wijze waarop prestaties gerealiseerd worden
- Geef voldoende vrijheid aan medewerkers om zich te kunnen ontwikkelen én ruimte om fouten te mogen maken
- Wees authentiek, benaderbaar en aanspreekbaar voor anderen
- Durf je kwetsbaar op te stellen
- Zorg voor een goed werkklimaat, waarbij de sociale veiligheid gewaarborgd is
Wekelijks kijkt een professional uit ons cm: nieuwspanel terug op belangrijk nieuws. Deze week: Jolanda van der Steen, bestuurslid Financials For Financials (FFF), een onafhankelijke vereniging voor en door financials en mede-eigenaar van JECKX, organisatiebureau voor duurzaam werkgeverschap.