
Nog steeds heeft 45 procent van de kantoorgebouwen die sinds 1 januari 2023 verplicht zijn om een energielabel C te hebben dat nog niet. De eigenaren van deze kantoorpanden plegen een economisch delict. Gemeenten kunnen sinds een maand beginnen met handhaving.
Dat meldt RVO. De afgelopen jaren is er wel een groei geweest in het aantal kantoren dat het gewenste label voert. In 2018, toen deze maatregel werd aangekondigd, had 20 procent van de kantoorpanden energielabel C of beter. Inmiddels is dat gestegen naar 55 procent. Ook steeg het aandeel in 2022 harder dan de jaren daarvoor, waarschijnlijk omdat de invoerdatum van de wettelijke verplichting dichterbij kwam. De urgentie voor verduurzaming ontbrak en daarom voerde de overheid deze verplichting in.
Lees ook: Verplichting energielabel C voor kantoren: zo zit dat
Label ontbreekt
Hoewel de urgentie nu hoger ligt, is het doel nog lang niet bereikt. Nog 45 procent van de kantoorpanden die verplicht zijn om een energielabel C of beter te voeren voldoen niet. Dat ligt in een aantal gevallen aan een pand met energielabel D of lager dat nog gerenoveerd moet worden, maar ook ontbreekt vaak een label, zo bleek vorig jaar uit cijfers van RVO. In de tool EP-online kunt u zien welk label het huidige pand heeft. Als dat D of lager is, kunt u het beste beginnen met het inwinnen van informatie bij een energieadviseur.
Dit gebeurt er nu bij D of lager
De gemeente houdt toezicht op de handhaving van de nieuwe plicht en treedt ook op als een kantoorpand D of lager heeft. De gemeente heeft als het goed is een vooraankondiging per brief verstuurd en gaat dit jaar controleren. Na aanschrijving heeft de verhuurder de 12 weken de tijd om een label C te registreren of een plan in te dienen om label C te verkrijgen.
De gemeente houdt de vinger aan de pols met tussencontroles en stelt een last onder dwangsom af als plannen uitblijven. Als er een label C geregistreerd zou worden in de controlefase en dat is na 12 weken nog niet gedaan, wordt een dwangsom opgelegd. Dat is ongeveer een bedrag van 2000 euro per week gedurende tien weken voor een gemiddeld kantoorgebouw. Als er dan nog niet is voldaan, volgt een zwaardere sanctie in de vorm van een hogere dwangsom, sluiting of strafrechtelijke vervolging.
