
Het fiscale voordeel van ondernemers die duurzaamheidssubsidies MIA of VAMIL gebruiken pakt in 2022 hoger uit dan begroot. In plaats van de begrote 169 miljoen euro wordt het uiteindelijk 229 miljoen euro. Dat komt vermoedelijk door de hogere grondstof- en energieprijzen.
Ook zijn de aftrekpercentages vorig jaar gestegen. Die zijn in 2022 verhoogd van 13,5 procent, 27 procent en 36 procent naar 27 procent, 36 procent en 45 procent. Door deze verhoging kan het netto fiscale voordeel per investeringsbedrag oplopen tot 14 procent. De fiscale regeling kost de schatkist dit jaar 229 miljoen euro. Dat is meer dan begroot, maar het meerjarige reservebudget kan dit opvangen, meldt RVO in het jaarverslag MIA\VAMIL. Dit jaar is het budget zelfs verder verhoogd, van 169 miljoen in 2022 naar 217 miljoen euro dit jaar.
4 miljard geïnvesteerd
Bedrijven hebben dan ook vorig jaar fors geïnvesteerd in duurzame bedrijfsmiddelen. Er zijn 11.185 aanvragen ingediend voor een totaalbedrag van 4 miljard euro aan investeringen. Een jaar eerder waren dat er nog ruim 19.000 maar was het totale bedrag lager. Dat illustreert dat de prijzen voor goederen zijn opgelopen vorig jaar.
Helft aanvragen in mobiliteit
Kleinere investeringen gaan vaak om duurzame mobiliteit, zoals elektrische bedrijfswagens, maar daar gaan wel een groot aantal aanvragen over. Meer dan de helft van de subsidieaanvragen had te maken met dit soort middelen, met de elektrische auto als uitschieter, zo meldt RVO. Er kwamen 7.780 aanvragen binnen die iets te maken hadden met het thema mobiliteit.
Inhaalslag na pandemie
De grotere bedragen per investering zitten in circulaire gebouwen en recyclingapparatuur. Vanwege de pandemie en het steeds opnieuw stilleggen van de bouw, wordt er nu waarschijnlijk een inhaalslag gemaakt wat betreft circulaire gebouwen. Op dit thema zijn 423 aanvragen ingediend, voor een totaalbedrag van 1,6 miljoen euro.