De Nederlandse banken willen hun klanten op 1 september in één klap toegang bieden tot hun spaarloon. Klanten die dat niet willen, moeten dat later zelf weer terugdraaien.
Dat meldt het Nederlands Dagblad. De banken willen niet dat klanten zelf kunnen kiezen of ze hun spaarloon willen opnemen. Door hen die keuze te onthouden, kunnen ze administratieve rompslomp te voorkomen. Het ministerie van Financiën noemt dat ‘klantonvriendelijk’ omdat werknemers die de regeling gewoon willen laten doorlopen zélf actie moeten ondernemen.
De maatregel van de banken kan overigens leiden tot een belastingnadeel voor sommige spaarders. Woordvoerder Leegerstee van vakcentrale FNV denkt dat de schade voor de werknemer ,,hooguit 40 euro” zal bedragen. Hij gaat dan uit van getrouwde of samenwonende werknemers die de maximale vrijstelling van 38.504 euro voor vermogensrendementheffing al hebben bereikt vóórdat het spaarloon vrijvalt. Het maximaal opgebouwde spaarloon is ongeveer 3000 euro. Uitgaande van een rendement van vier procent is de vermogensrendemenbelasting dan ongeveer 40 euro.
Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken zegt echter dat een vrije keus voor de spaarder ,,door tijdsdruk onhaalbaar is. Vrijwel iedereen met een baan heeft een spaarloonrekening. Dat levert dus veel extra werk op.”
(26 augustus 2005)