De werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW gaan onderzoeken of ze nauw met elkaar kunnen samenwerken. Zo willen ze de belangen van hun achterban beter behartigen.
Het gaat om een gezamenlijk initiatief van de voorzitters Loek Hermans (MKB-Nederland) en Bernard Wientjes (VNO-NCW). Dit hebben directeur Wim van der Maas van MKB-Nederland en zijn collega-directeur Niek Jan van Kesteren van VNO-NCW tegenover het Financieel Dagblad bevestigd. Als beide organisaties instemmen, zal een gezamenlijke commissie de alliantievorming nader onderzoeken.
Beide directeuren willen niet vooruitlopen op een mogelijke fusie als eindresultaat van de besprekingen. Vooral bij het kleinere MKB-Nederland ligt een definitief samengaan buitengewoon gevoelig. Wel is duidelijk dat de landelijk werkende organisaties veel intensiever met elkaar moeten gaan samenwerken. Zij voeren de politieke lobby, zijn afgevaardigd in overlegorganen als de Stichting van de Arbeid en dienen de aangesloten brancheorganisaties van advies.
De toenadering volgt na enige jaren van heftige profileringsdrang van beide organisaties. Die leidde bijvoorbeeld in de voorbereiding tot het mislukte Voorjaarsoverleg van 2004 tot een gescheiden opstelling. Ook bij de parlementaire behandeling van het Belastingplan vorig jaar vielen Tweede-Kamerleden over de onderlinge verdeeldheid in het werkgeverskamp. Afgelopen voorjaar noemde MKB-voorman Loek Hermans de slechte samenwerking met VNO-NCW als dieptepunt van zijn tweejarige voorzitterschap. Ook geraadpleegde bestuurders van VNO-NCW zeggen zich enorm te hebben gestoord aan de kwalijke bijeffecten van de profileringsdrang.
Tegelijkertijd stellen beide directeuren dat het plan aansluit bij ontwikkelingen in de regio. Zo hebben de regionale afdelingen in Gelderland en Flevoland van beide werkgeverskoepels elkaar al opgezocht voor bestuurlijke samenwerking. Ook wordt er al door regiobesturen gezocht naar gezamenlijke kantoorruimte.