Er is geen directe relatie tussen R&D-bestedingen en aantoonbare corporate succescriteria zoals groei, winstgevendheid en aandeelhouderswaarde.
Toch blijven de corporate R&D-bestedingen steeds sneller toenemen, met gemiddeld 6,2 procent over het laatste jaar, omdat veel managers menen dat meer innovatie een voorwaarde is voor toekomstige bedrijfsgroei. Maar R&D gaat niet om méér investeren, maar om slimmer investeren. Dit blijkt uit het nieuwe wereldwijde innovatieonderzoek door strategisch managementadvies bureau Booz Allen Hamilton.
Het innovatievraagstuk is actueel bij veel directieleden van grote internationale bedrijven. Om het verband tussen innovatiebestedingen en bedrijfsprestaties in kaart te brengen, analyseerde Booz Allen de 1000 beursgenoteerde bedrijven met de hoogste R&D-uitgaven ter wereld. Deze Global Innovation-1000 bedrijven besteden gezamenlijk jaarlijks 384 miljard dollar, ongeveer 90 procent van de totale R&D-bestedingen wereldwijd.
De Top-1000 bedrijven besteedden in 2004 384 miljard dollar aan R&D, een jaarlijkse toename van zesenhalf procent sinds 1999. En deze groei neemt steeds sneller toe: gemeten vanaf 2002 is de jaarlijkse toename elf procent. Het grootste deel hiervan komt voor rekening van China en India. Met een jaarlijks groeipercentage van twintig procent nemen de R&D-bestedingen in die regio in een veel hoger tempo toe dan in de Verenigde Staten en Europa (6,4 procent) en Japan (ruim vier procent). Toch blijven de Verenigde Staten op het gebied van R&D-bestedingen dominant. Met name de sectoren biotechnologie en software investeren massaal in R&D en het merendeel van deze bedrijven is gevestigd in de VS. Hier valt ook uit op te maken dat vooral in de Verenigde Staten durfkapitaal wordt geïnvesteerd in R&D.
Uit het onderzoek van Booz Allen blijkt echter ook dat er geen aantoonbaar statistisch verband is tussen R&D-bestedingsniveaus en succescriteria als omzetgroei, bruto winst, operationele winst, ondernemingswinst, markt kapitalisatie of aandeelhouderswaarde. “Resultaat is niet te koop,” aldus Georg List, Vice President in Amsterdam en leider van het Europese Innovatie-team van Booz Allen Hamilton. “Aanhoudend innovatiesucces behaal je niet door er eenvoudigweg maar meer geld aan uit te geven. Succesvolle innovatie én een goede return-on-investment vereist zorgvuldige planning en strak management, zowel intern als extern. Het is veel belangrijker hóe R&D-gelden besteed worden, dan hoeveel.”