Er zijn weer spookfacturen gesignaleerd die suggereren dat er sprake is van betaling voor een advertentie, maar in werkelijkheid is het een ‘aanbod’ waar u door betaling aan vast zit. Het gaat om facturen van TG-Online voor vermelding in de online telefoongids www.telefoongidsonline.net .
Een spookfactuur is een naar u gezonden factuur, zonder dat de bijbehorende diensten geleverd zijn, of zonder dat er een opdracht aan ten grondslag ligt. Het kan ook een opdracht betreffen die als factuur gecamoufleerd is. Het ‘aanbod’ is in dit geval vormgegeven als een factuur, hoewel er wel ‘TG-Online Advertentieprogramma aanbod’ op staat. De ‘advertentie’ bestaat overigens alleen uit een vermelding op de website. Wie zoekt via Google op telefoongidsonline, komt overigens uit op de site met domeinnaam .nl en niet .net, een hele andere site dus.
Uit de kleine lettertjes blijkt dat door betaling van de ‘factuur’ een overeenkomst tot stand komt. Een onoplettend bedrijf kan dit 1100 euro per jaar kosten.
In de ‘Algemene voorwaarden’ op de achterzijde van het ‘aanbod’ is het volgende te lezen:
‘3.1 De overeenkomst tussen TG-Online en de klant is totstandgekomen zodra de klant het bedrag dat staat vermeld op de door TG-Online gedane aanbieding heeft betaald. 3.2 De overeenkomst tussen TG-Online en de klant is aangegaan voor de duur van 4 maanden. Een maand voor het expireren van de overeenkomst zal de klant wederom een aanbieding ontvangen van TG-Online, waarbij de klant in de gelegenheid wordt gesteld de overeenkomst tegen het einde van de betreffende contractstermijn op te zeggen. Opzegging kan slechts schriftelijk plaatsvinden.
3.3 Indien en voor zover de klant de overeenkomst niet, niet tijdig en of niet schriftelijk opzegt, wordt de overeenkomst geacht te zijn voortgezet voor wederom de duur van 4 maanden. Alsdan is de klant gehouden de aan haar toegezonden aanbieding binnen 14 dagen na het ingaan van de voortgezette overeenkomst te voldoen.’
Dit bericht is gebaseerd op de melding van de spookfactuur ontvangen door de Arnhemse onderneming AMOC Advies & Milieu. Deze heeft de plaatselijke Kamer van Koophandel en het Meldpunt Acquisitiefraude (www.fraudemeldpunt.nl ) ingelicht. Bij dit meldpunt kunt u ook informatie krijgen wat u moet doen als u al op het ‘aanbod’ bent ingegaan.