Nederlandse werknemers hebben geen flauw idee welke secundaire (verzekerbare) arbeidsvoorwaarden voor hen gelden. En dat, terwijl ze aan dit soort voorwaarden (pensioen, ziektekosten, WAO-hiaat et cetera) veel waarde hechten. Dit zijn de resultaten uit een onderzoek van Aon Consulting, onderdeel van Aon Nederland.
Eén op de drie werknemers wordt over dit onderwerp nooit geïnformeerd door de werkgever en bijna de helft slechts één keer per jaar. Voor ruim de helft van de werknemers is deze frequentie onvoldoende. Daarnaast is voor 30 procent de informatie over de verzekerbare secundaire arbeidsvoorwaarden niet te begrijpen. Eenzelfde aantal plaatst de verzekerbare secundaire arbeidsvoorwaarden in de top drie van belangrijkste factoren bij het kiezen van een nieuwe baan. Ze vinden deze voorwaarden zelfs belangrijker dan doorgroeimogelijkheden, het aantal vakantiedagen en de reputatie van het bedrijf. Maar liefst 88 procent van de respondenten geeft dan ook te kennen graag door de werkgever op de hoogte te worden gehouden over de verzekerbare secundaire arbeidsvoorwaarden.
Logisch gevolg van deze onwetendheid is dat veel werknemers niet of nauwelijks op de hoogte zijn van de financiële bijdrage van werkgevers. Zo denkt ruim de helft van de werknemers dat de bijdrage van de werkgever onder de 10 procent van zijn bruto jaarinkomen ligt. Een berekening van Aon Consulting wijst echter uit dat de feitelijke bijdrage van werkgevers aan de verzekerbare secundaire arbeidsvoorwaarden van hun werknemers gemiddeld 27 procent van het bruto jaarinkomen per werknemer bedraagt. (Dit percentage kan per werknemer verschillen.)
‘Veel werkgevers blijken hun personeel een meer dan uitstekend pakket aan employee benefits te bieden. Maar doordat de communicatie hierover veelal onderbelicht blijft, doen de werkgevers zich vaak te kort. De winst ligt daarom niet zozeer in het optimaliseren van de arbeidsvoorwaarden, maar meer in het opstarten van adequate communicatie hierover’, zegt Reinier Hinse, directievoorzitter van Aon Consulting. (5 oktober 2005)