Aandeelhouders kunnen volgend jaar makkelijker, sneller en goedkoper bij de Ondernemingskamer een procedure aanspannen tegen een jaarrekening van een bedrijf dat beursgenoteerde waardepapieren uitgeeft.
Deze versterking van de civielrechtelijke rechtspositie van beleggers staat in het voorstel van de Wet toezicht financiële verslaggeving, aldus Het Financieele Dagblad. De wijziging is van belang voor individuele beleggers, voor belangenbehartigers als de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie en de Vereniging van Effectenbezitters, en voor andere belanghebbenden.
In plaats van een dagvaarding volstaat voor een belegger een verzoekschrift om een jaarrekening voor de Ondernemingskamer aan te vechten. De dagvaardingsprocedure duurt nu 28 maanden. De verzoekschriftprocedure is veel korter.
Beleggers krijgen de mogelijkheid de Ondernemingskamer te vragen om een onafhankelijk onderzoek naar de omstreden jaarrekening. Het bedrijf waarvan de jaarrekening wordt aangevochten moet dit onderzoek gaan betalen. De termijn om een omstreden jaarrekening aan te vechten, wordt verlengd van twee maanden na aanvaarding door de aandeelhoudersvergadering tot twaalf maanden.
Het wetsvoorstel breidt de taken van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ook uit met het toezicht op een juiste naleving van de financiële verslaggevingseisen (IFRS) door bedrijven waarvan effecten op de openbare kapitaalmarkt worden verhandeld. Buitenlandse bedrijven met een financieringsdochter of hoofdkantoor in Nederland komen ook onder dit toezicht. De AFM mag overigens in het kader van dit toezicht geen extra informatie bij bedrijven opeisen.