
De wereld van financiële software beleeft roerige tijden. Fusies en overnames zijn aan de orde van de dag. Bij de selectie van nieuwe financiële software is de vraag of een pakket over drie jaar nog zelfstandig bestaat zeker valide. Naar verwachting zal deze trend zich de komende jaren doorzetten. Ook aan de ‘vraagkant’ spelen er diverse grote ontwikkelingen. In samenwerking met Kluwer heeft PricewaterhouseCoopers de actuele trends in financiële software onderzocht.
Door: Harold Kelder, Consultant PricewaterhouseCoopers
Onder andere door diverse boekhoudschandalen en de daaruit voortvloeiende veranderende wettelijke eisen, bestaat er toenemende aandacht voor de interne beheersing binnen organisaties. Financiële software speelt hierbij een belangrijke rol. Een blijvende trend is het belang van elektronische gegevensuitwisselingen tussen pakketten. Alhoewel de vorm en functie van integratie tussen pakketten regelmatig verandert, blijft integratie tussen softwarepakketten, zowel intern, als extern met pakketten bij andere organisatie, belangrijker worden.
De belangrijkste trends die de komende jaren een prominente rol gaan spelen, zijn:
~ Toename van het elektronische gegevensverkeer;
~ Verdere integratie met niet-financiële informatiesystemen;
~ Aandacht voor interne beheersing;
~ IFRS;
~ Belang en snelheid van analyse en rapportering;
~ Online boekhouden/web accounting;
Deze In Focus is een samenvatting van het volledige artikel over de onderzoeksresultaten dat is te lezen in de nummers van Tijdschrift Controlling, Tijdschrift Administratie en Finance & Control, die begin december verschijnen. In deze samenvatting belichten we van bovenstaande trends die inzake integratie en analyse/rapportage.
Trend 1: Verdere integratie met niet-financiële informatiesystemen
Het komt steeds minder voor dat een financieel pakket binnen een organisatie op zichzelf staat. Zelfs bij kleinere organisaties zijn vaak directe of indirecte koppelingen met andere informatiesystemen aanwezig (voorraadbeheer, klantbeheer (CRM), (productie)planning en salarisverwerking). Een effectieve en efficiënte ondersteuning van de bedrijfsprocessen vraagt in toenemende mate een bedrijfsbreed, geïntegreerd informatiesysteem. Een financieel pakket dat volledig los staat van de overige informatiesystemen leidt tot extra handelingen, vertraging in de informatievoorziening en daardoor bedrijfsprocessen en het ontbreken van een totaaloverzicht. Een optimale ondersteuning van het volledige bedrijfsproces van klantorder tot en met de betalingsverwerking vereist een geïntegreerde aanpak. Uitgangspunt moet zijn dat gegevens slechts eenmalig, bij de bron, worden ingevoerd.
In de praktijk kiezen organisaties in die bedrijfstakken waarvoor goede geïntegreerde informatiesystemen beschikbaar zijn – zoals voor een groot deel van de handel en industrie – dan ook voor een geïntegreerd pakket van één leverancier. Dit wil echter niet zeggen dat er geen toekomst meer bestaat voor leveranciers van alleen financiële oplossingen. Nog steeds is bij een groot aantal organisaties, vaak in specifieke sectoren, het primaire proces geautomatiseerd met behulp van maatwerk- of specifieke branchesystemen. Hierbij is dan het totale informatiesysteem opgebouwd uit een samenstel van standaardoplossingen (bijvoorbeeld voor personeelsadministratie/salarisverwerking) en specifieke maatwerk- of branchesoftware. Het zelf ontwikkelen van een financiële module door een organisatie als maatwerk of als onderdeel van een brancheoplossing komt steeds minder voor. Door de toegenomen eisen aan en mogelijkheden van financiële pakketten is het gebruik van een standaard financieel pakket in dit soort situatie vaak de enige zinvolle oplossing.
Voor de toekomst van die softwarepakketten die alleen financiële functionaliteit bieden, is het van essentieel belang dat ze zijn te koppelen aan niet-financiële systemen. Hierbij zou het dan moeten gaan om een volledige geïntegreerde verbinding tussen systemen. Dit eist van pakketten en de bijbehorende databasesystemen dat zij een open structuur hebben (dit is tegenwoordig bij de meeste databasesystemen standaard). Daarnaast moeten pakketten de technische en functionele standaarden voor koppelingen die in de markt voorkomen (OLE, ODBC, XML etcetera) kunnen ondersteunen. Slechts weinig leveranciers bieden software die<