Het CDA wil dat werkgevers en de vakbeweging meer werk maken van flexibilisering van de arbeidsmarkt. Volgens Tweede Kamerlid Verburg zal het CDA nog voor de zomer met een wetsvoorstel komen als de sociale partners dit voorjaar geen akkoord weten te bereiken over versoepeling van het ontslagrecht.
Deze week besluit de Tweede Kamer over de voorstellen van minister De Geus van Sociale Zaken over wijziging van de Werkloosheidswet en vereenvoudiging van het ontslagrecht. De Geus wil versoepeling van het ontslagrecht koppelen aan een verplichting om te investeren in medewekers zodat zij makkelijker een andere baan kunnen vinden na ontstlag. Werkgevers zien dit echter niet zitten en vakbonden willen garanties over ontslagvergoedingen. Ziedaar de patstelling.
Ondertussen dreigt volgens Verburg de arbeidsmarkt met het aantrekken van de economie vast te lopen. ,,In een half jaar tijd is het aantal openstaande vacatures verdubbeld tot circa 200.000. Maar tegelijkertijd komen mensen niet aan de slag, omdat ze niet het gewenste kennisniveau hebben en roepen werkgevers om kenniswerkers uit het buitenland.”
Vorig jaar lanceerde het CDA-Kamerlid al het plan om werkgevers die onvoldoende investeren in kennis en inzetbaarheid van hun personeel, een hogere ontslagvergoeding te laten betalen. Het extra geld kunnen werklozen dan alsnog steken in scholing om hun arbeidsmarktpositie te verbeteren. Dit kreeg steun van een Kamermeerderheid, maar vorige week wezen zowel werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland als de vakcentrale FNV het als te ingewikkeld van de hand.