Onzekerheid over de inbaarheid van facturen is het belangrijkste obstakel voor internationale handel en een van de hoofdredenen voor faillissementen van vooral MKB-bedrijven. Dat staat in de European Payment Index, een halfjaarlijks onderzoek van Intrum Justitia.
Intrum Justitia voerde het onderzoek uit in november 2005. Meer dan 6.500 ondernemingen in 23 Europese landen werden ondervraagd over hun betalingsgedrag.
In tweederde van de Europese landen zijn de betalingsrisico’s gedaald ten opzichte van begin 2004. Maar waar het betalingsrisico in Nederland gelijk bleef aan vorig jaar, steeg het in belangrijke landen als Duitsland, Frankrijk en Italië. Hiermee zijn drie van de vier belangrijkste Europese economieën pessimistischer over de betalingsrisico’s dan vorig jaar.
Rekeningen worden in Europa steeds later betaald: momenteel gemiddeld pas na 61 dagen. Ruim zeventien dagen te laat, één dag later dan begin 2004. Opvallend is dat in landen waar veel aandacht is voor credit management, zoals Finland, de betalingsrisico’s lager zijn. Een Nederlands bedrijf betaalt gemiddeld pas na 40,1 dagen, bijna twee weken te laat. De overheid is de meest lakse betaler: ruim achttien dagen te laat en de consument is met een vertraging van acht dagen het snelst.
Gezien het pessimisme over de betalingsrisico’s zou het logisch zijn dat credit management hoog op de agenda staat bij het Europese bedrijfsleven. In werkelijkheid is er nog te weinig aandacht voor het verzekeren van transacties, outsourcing, pre- en incasso en verzamelen van de juiste kredietinformatie. De controle van het betalingsproces ook aan grondige verbetering toe, zo blijkt uit de European Payment Index. In Finland sturen bedrijven in driekwart van de gevallen een betalingsherinnering als er twee weken na de vervaldatum niet betaald is. In Italië doet slechts eenderde en in Nederland tweederde van de bedrijven dat. In landen waar de eerste betalingsherinnering snel wordt verstuurd, ligt de vertraging in betaling onder het gemiddelde. In landen waar minimaal twee weken gewacht wordt, is de vertraging juist bovengemiddeld.
Wie sneller betalingsherinneringen stuurt, neemt ook sneller juridische stappen. In Finland start tweederde van de bedrijven een zaak als betaling na twee aanmaningen uitblijft. In Nederland doet slechts een kwart dat. Veel ondernemers vinden het te duur en de kans van slagen te laag. Intrum Justitia steunt daarom het voorstel van de Europese Commissie om een ‘Small Claims Procedure’ in te stellen. Deze procedure moet het goedkoper maken om rekeningen met relatief lage bedragen via juridische weg te innen.