Het verschil in belastingdruk tussen kleine en grote bedrijven is van 2000 tot 2004 bijna drie keer zo groot geworden.
Dat stelt de organisatie voor kleine en middelgrote bedrijven MKB-Nederland op basis van recent onderzoek van EIM. Volgens EIM betaalden bedrijven met honderd werknemers of minder zowel in 2000 als in 2004 circa twintig procent belasting over elke euro aan economische groei. In deze periode daalde de belastingdruk voor grote bedrijven echter van 19,6 naar 18,9 procent. Het verschil van 0,4 procentpunt tussen kleine en grote ondernemingen in 2000 groeide dus tot 1,1 procentpunt in 2004.
Het kabinet heeft de winstbelasting verlaagd, maar kleine bedrijven profiteren daar nauwelijks van. In vergelijking met grotere bedrijven dragen zij immers meer loon- en inkomstenbelasting af. Door hun angst om personeel te ontslaan, zijn volgens MKB-Nederland deze posten in de afgelopen jaren nauwelijks gedaald. Bovendien zijn kleine bedrijven relatief meer belasting op energie en milieu gaan betalen.
Inkomen wordt zwaarder belast dan winst. Als de economie weer aantrekt, zullen kleine bedrijven dus sneller meer belasting gaan betalen dan grotere bedrijven. MKB Nederland wil daarom dat het kabinet de belastingen voor kleine bedrijven met minimaal 1 miljard verlaagt. Vooral grote bedrijven profiteren van de huidige fiscale aanpassingen om het vestigingsklimaat in Nederland aantrekkelijk te houden. Dit wordt gefinancierd door aftrekposten te schrappen waarvan vooral het MKB gebruikt maakt.