Een goed salaris is voor laatstejaars allochtone studenten (met 61 procent) veel doorslaggevender bij hun werkgeverkeuze dan voor hun autochtone medestudenten (38 procent).
Dat blijkt uit het Intermediair Ebbinge Imago Onderzoek Studenten (IE-IOS) 2006. In lijn daarmee zijn hun verwachtingen omtrent het toekomstige bruto jaarsalaris hoog gespannen. Zo ligt de verwachting van allochtone studenten voor hun startersloon per jaar meer dan 2.000 euro hoger en met drie jaar werkervaring bijna 5.000 euro per jaar hoger dan bij andere HBO- en WO-studenten. De salarisverwachting van de gemiddelde laatstejaarsstudent is ten opzichte van vorig jaar nauwelijks veranderd: WO-ers verwachten een startersloon van iets boven de 29.000 euro (bruto per jaar) en HBO-ers iets boven de 25.000 euro (bruto per jaar).
Anders dan de laatste jaren hebben de studenten veel vertrouwen in de arbeidsmarkt: maar liefst 40 procent denkt (zeer) gunstig over de arbeidsmarkt, tegen achttien procent vorig jaar en slechts negen procent het jaar daarvoor. WO-ers (43 procent) zijn positiever gestemd dan HBO-ers (33 procent). Nog maar achttien procent van de studenten oordeelt (zeer) ongunstig over de arbeidsmarkt.
Een blikvanger van het IE-IOS is de meting van het arbeidsmarktimago van organisaties. In antwoord op een open vraag geven studenten aan bij welke organisaties ze het liefst zouden willen werken. Net als vorig jaar voert Philips de ranglijst aan. Onder high potentials is overigens McKinsey & Company de meest favoriete werkgever, gevolgd door Shell. De top-10:
- Philips
- Shell
- ABN AMRO
- Unilever
- ING
- Rabobank
- McKinsey & Company
- The Boston Consultancy Group
- KLM
- Heineken