Werkgevers roepen in het kader van de gemeenteverkiezingen politici op vooral niet aan de hypotheekrenteaftrek te komen. Dat zou funest zijn voor de economie en slecht voor het consumentenvertrouwen na alle maatregelen in de sociale zekerheid en het nieuwe zorgstelsel.
De werkgevers reageren met een gezamenlijke notitie over de hypotheekrenteaftrek op de steeds vaker gehoorde kritiek: de renteaftrek kost de overheid teveel geld en het geld komt bij een te klein deel van de Nederlanders terecht. De werkgeversnotitie maakt hier korte metten mee. Het progressieve belastingstelsel zorgt al voor een inkomensverdeling, is het verweer. Afschaffing van de hypotheekrenteaftrek komt volgens VNO-NCW neer op een verhoging van het toptarief. Feit blijft dat deskundigen erop wijzen dat de aftrek zijn beste tijd heeft gehad. 83 procent van het aftrekvoordeel komt bij de 30 procent rijkste Nederlanders terecht.
De politiek is echter verdeeld over afschaffing van de aftrek. Geen enkele partij lijkt niemand voor een snelle, abrupte afschaffing te zijn omdat de impact op de economie wel degelijk wordt onderkend. Bovendien zijn er meerdere mogelijkheden om negatieve gevolgen te voorkomen (fasering en maximering).