Nederland wast jaarlijks minstens 18,5 miljard euro aan crimineel geld wit. Hiervan is het overgrote deel (14,7 miljard euro), afkomstig van in het buitenland gepleegde criminaliteit. Minder dan een kwart (3,8 miljard euro), van de witwas komt van Nederlandse criminaliteit.
Nederland is internationaal gezien ‘perfect’ om geld wit te wassen. In een lijst van meest aantrekkelijke landen voor witwasoperaties komt Nederland samen met de Kanaaleilanden en San Marino, maar ook samen met Frankrijk en Duitsland, op een gedeelde zevende plaats. Dat is vóór bekende offshorecentra als Maagdeneilanden, Bahama’s, Barbados en Cyprus. De aantrekkingskracht van Nederland voor witwassers komt onder meer door gunstige fiscale regelingen voor buitenlandse instellingen en ‘special purpose vehicles’ (spv’s). Het aandeel van casino’s is minder groot dan gedacht.
Dit schrijft het Financieele Dagblad op basis van een nieuw onderzoek verricht in opdracht van het ministerie van Financiën. De studie getiteld ‘The amounts and the effects of money laundering’ is opgesteld door de Utrecht School of Economics onder leiding van hoogleraar Brigitte Unger.
Voor het eerst is gepoogd de omvang van de Nederlandse witwassector in kaart te brengen. De studie is internationaal een unicum, maar werkt met veel onzekerheden. De 18,5 miljard euro is een minimumschatting. Dit bedrag kan oplopen tot 25 miljard euro, ‘dus rond de vijf procent van het bruto binnenlands product’, schrijft Unger.
De onderzoekers tellen alleen een eerste witwastransactie mee. Maar een witwasoperatie loopt vaak over meer schijven om de criminele oorsprong van het geld aan het zicht te onttrekken. Bruto kan de Nederlandse witwassector daardoor omvangrijker zijn dan de netto-omvang die Unger raamt.